De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee in Allard Pierson Museum

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
7 februari t/m 18 meiHet Allard Pierson Museum in Amsterdam opent 7 februari een tentoonstelling met archeologische vondsten uit de regio Sotsji en De Krim aan de Zwarte Zee. Laat u overrompelen door het Goud van de Krim. Maak kennis met een onverwacht deel van Europa en ga mee op ontdekkingsreis langs de bijzondere objecten die u de schoonheid en geheimen onthullen van de uiteenlopende volkeren die deze vruchtbare regio bevolkten. Ontdek de smeltkroes aan culturen die de Krim en de Zwarte Zee 1000 jaar waren en verdiep u in de regio die in 2014 gastheer is van de Olympische Winterspelen.

Er zijn kostbare archeologische voorwerpen te zien van oude volken als de Goten, Hunnen en de Scythen, die eeuwen geleden in onder meer De Krim en in de regio bij Sotsji leefden. De voorwerpen dateren van 500 voor tot 500 na Christus. Onder meer is een gouden Scythische helm te bewonderen.

De Krim en Sotsji
De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken gekoloniseerd. Het schiereiland (Oekraïne), en de regio rond Sotsji (Rusland), behoorden eeuwenlang tot een corridor die Europa met Azië verbond.

Oekraïense musea
Allard Pierson Museum werkte voor deze expositie samen met vijf Oekraïense musea. Niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van De Krim uit. De tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, de Goten en de Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte als 'barbaren'' zijn bestempeld.

© Nationale Horecagids