Waarom komen de Italianen naar Nederland?

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Italiaanse reizigers houden van stedentrips en zijn zeer geïnteresseerd in cultuur en kunst. Museumbezoek of een andere (historische) bezienswaardigheid staan dan ook bovenaan het activiteitenlijstje voor de Italianen.

Mede door de opkomst van lowcostcarriers zijn stedentrips voor Italianen ideaal voor een korte vakantie naar het buitenland. Tweederde van de Italiaanse gasten verblijft bij een bezoek aan Nederland dan ook in een van de grote steden. Bijna de helft gaat naar Amsterdam, dat daarmee de grootste trekpleister van Nederland voor Italianen is.

Een aantal cijfers
In 2012 kwam bijna 4% van alle bezoekers aan Nederland uit Italië. Daarmee staat dit land op plaats zes van bezoekers aan Nederland.

We hebben in 2012 436.000 gasten ontvangen. Dit is vergelijkbaar met 2011, een daling van minder dan 1%. Vanwege de economische krimp in het land is de verwachting dat het aantal Italiaanse gasten in 2013 licht afneemt. 

Bijna 90% van de Italiaanse bezoekers komt uit Midden- en Noord-Italië en het merendeel komt met het vliegtuig. Van de Italianen komt 65% uit toeristisch oogpunt naar Nederland, bijna een derde heeft een zakelijke reden (31%). Italianen komen vooral in hun vakantiemaand augustus naar Nederland.

Italianen vallen voor de Faces of Holland
Van de 435.000 Italianen die Nederland in 2012 bezochten, kwamen er circa 68.500 met als hoofddoel het bezoeken van de iconen die Faces of Holland promoot. Denk aan de grachten, Hollandse kaas en Delfts Blauw. Deze typisch Nederlandse highlights worden door de Italianen als uniek ervaren. Het contrast tussen heden en verleden dat binnen de iconen aanwezig is, weten zij te waarderen. Het maakt Nederland een aantrekkelijke en veelzijdige vakantiebestemming.

Andere opvallend succesvolle iconen zijn molens, grachten en tulpen. Van jong tot oud zijn de Italiaanse toeristen dol op bloemen. Deze zijn in hun eigen land twee tot drie keer zo duur als in Nederland. Ook de fiets wint aan populariteit. Italianen vinden Nederland een ideaal fietsland gezien de veiligheid die de duizenden kilometers aan fietspaden bieden.

Mede dankzij het Italiaanse onderwijs zijn Italianen echte cultuurminnaars. Eén van de iconen die de Italianen dan ook aanspreekt, is het Van Gogh museum. In 2012 was tien procent van de museumbezoekers uit Italië afkomstig. Dat komt neer op bijna 150.000 Italianen, bijna evenveel als het aandeel Nederlandse bezoekers. Een opvallend gegeven, aangezien dit betekent dat meer dan één op de drie Italianen het Van Gogh museum aandoet.

© Nationale Horecagids