Verdere stappen op weg naar Vrijheidsmuseum

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Met een provinciale bijdrage van maximaal 200.000 euro steunen Provinciale Staten (PS) Gelderland de verdere uitwerking van de plannen voor het Vrijheidsmuseum. Het museum zou gehuisvest kunnen worden in het VASIMgebouw aan de voet van de nieuwe Waalbrug ‘de Oversteek’ in Nijmegen. PS verwachten ook van Nijmegen en het Vfonds een dergelijk bedrag.

Het geld is vooral bedoeld om de plannen nog concreter te maken, de programmering uit te werken en aanvullende fondsen te zoeken.

Stevig debat
De uiteindelijke steun van de Gelderse Staten aan het voorstel van Gedeputeerde Staten volgde na een stevig debat. De fracties voelden zich onder druk gezet door een uitspraak van de voorzitter van het Vfonds, Ton Heerts. Hij had aangegeven voor 1 januari duidelijkheid te willen hebben, ‘anders gaat het niet door’. Ook de gevolgen voor de bezoekersaantallen van de drie site-musea baarde PS zorgen.

Onder voorbehoud
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk kon de meeste zorgen wegnemen door toe te zeggen dat alle besluiten onder voorbehoud van goedkeuring door PS worden genomen. Hij gaf bovendien klip en klaar aan dat de provincie nooit zal bijdragen aan exploitatietekorten. Via een amendement regelen de Staten onder andere dat er een Gelderland brede, elkaar versterkende programmering voor het bevrijdingstoerisme is geformuleerd, waarin de plek van de relevante musea, herdenkingen en gebeurtenissen duidelijk wordt gemaakt.

Zes miljoen
Als alle plannen doorgaan, wil het college zes miljoen euro beschikbaar stellen voor het Vrijheidsmuseum. De partners (Nijmegen en het Vfonds) moeten dan ook een zelfde bedrag beschikbaar stellen.

© Nationale Horecagids