Licht tijd en ruimte, JCJ Vanderheyden, Het Noordbrabants Museum

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
14 december 2013 – 30 maart 2014Het oeuvre van JCJ Vanderheyden (1928 ’s-Hertogenbosch 2012) staat als een monument binnen de naoorlogse Nederlandse kunst. Meer dan vijftig jaar heeft Vanderheyden in zijn atelier in het oude centrum van Den Bosch gewerkt aan zijn schilderijen, fotowerken, grafiek en stiltecabines. JCJ Vanderheyden, Licht tijd en ruimte is een tentoonstelling waarin twee uitersten in zijn werk centraal staan: de begrensde ruimte van zijn studio en de hemelsblauwe oneindigheid, ervaren tijdens zijn vliegreizen naar het Verre Oosten.

Relatief onbekende werken
De tentoonstelling omvat ongeveer 70 werken en is grotendeels samengesteld uit particulier bezit, veelal liefhebbers van het eerste uur. Ook zijn er relatief onbekende stukken uit de collectie van Het Noordbrabants Museum te zien waaronder het sleutelstuk Chapelet – Jakobsladder uit 1962.

Visuele intelligentie
Vanderheyden heeft zichzelf steeds de vraag gesteld ‘wat zie ik en hoe geef ik het zo weer dat anderen het ook zien’. Met zijn uitgesproken visuele intelligentie en zijn aanleg om met materie om te gaan, koos hij ervoor om gewone dingen zo te intensiveren dat ze buitengewoon werden. Ruimte en verte werden zijn hoofdthema, een zoektocht naar het snijvlak van blauw en wit. 

Gratis audiotour
Speciaal voor de tentoonstelling is door het museum een - gratis - audiotour ontwikkeld waarin acht verzamelaars reflecteren, met een werk van de kunstenaar als vertrekpunt, op JCJ Vanderheyden.

Digitaal monument Het Verlaten Atelier
Het Noordbrabants Museum heeft de primeur van de vertoning van Het Verlaten Atelier; hommage aan JCJ Vanderheyden. Een digitaal monument gemaakt door bevriend kunstenaar L.J.A.D. Creyghton.

© Nationale Recreatiegids