Xtc en speed vaak vervuild

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

AMSTERDAM (Novum) - De drugs xtc en speed waren vorig jaar vaak vervuild met andere, gevaarlijke stoffen. Dat concludeert het Trimbos Instituut woensdag in het jaarbericht van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. De vervuilde drugs kostten vorig jaar in totaal negen mensen het leven.

Xtc-pillen, die het leven kostten aan vier mensen, waren onder meer vervuild met PMMA, een gevaarlijke stof die soms wordt gebruikt bij gebrek aan de werkzame stof MDMA. Ook de hoge dosis MDMA zorgden voor gezondheidsproblemen. Gemiddeld zat er vorig jaar meer dan honderd milligram MDMA in een pil; in 2005 was dat nog zeventig milligram.

In tien procent van de onderzochte speedmonsters werd de gevaarlijke stof 4-methylamfetamine aangetroffen. Omdat die stof vorige maand werd verboden door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) verwacht het Trimbos Instituut dat de problemen met vervuilde speed afnemen.

Van de 3652 drugsincidenten die vorig jaar werden geregistreerd, was bij 740 ghb in het spel. Gezien het beperkte aantal gebruikers van die drug, is dit aandeel hoog, oordeelt het Trimbos Instituut. Ook in 2009 werd een op de vijf acute gezondheidsincidenten veroorzaakt door ghb. Het hoge aantal ongelukken met ghb komt onder meer doordat de drug moeilijk te doseren is.

Over de nieuwste drugssoorten, ook wel designerdrugs genoemd, zoals mefedron, methoxetamine en spice, wordt volgens het Trimbos Instituut veel gesproken, maar worden ze weinig gebruikt. Nederlanders kiezen mogelijk liever voor bekende drugs waarvan ze de effecten en risico's kennen dan voor onbekende stoffen waarvan het gebruik mogelijk nog gevaarlijker is dan bij 'klassieke' drugs, zo luidt de verklaring.