EK-wedstrijden vanaf kwartfinale op groot scherm

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - EK-wedstrijden van Oranje mogen in Amsterdam vanaf de kwartfinale op grote schermen in de stad worden uitgezonden. Dat heeft burgemeester Van der Laan besloten. Ook tijdens het WK twee jaar geleden waren megaschermen pas na de poulefase van het toernooi toegestaan.

Als horecaondernemers een megascherm buiten willen zetten moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten veiligheidsmaatregelen genomen worden, moet de toegang gratis zijn en moet er voldoende gratis drinkwater zijn.

Bij de poulewedstrijden mogen horecagelegenheden ook gewone televisies buiten zetten. Deze moeten dan op het terras gericht zijn en niet op de openbare weg. Daarbij is ook de verkoop van alcoholische dranken via bijvoorbeeld buitentaps en mobiele biertaps verboden.

Volgens de gemeente leert de praktijk dat mensen voor de kwartfinale nog niet geïnteresseerd zijn in megaschermen, zegt een woordvoerder van Van der Laan. Ook hangt het besluit om de schermen in de poulefase niet toe te staan samen met de extra kosten voor inzet van gemeente, politie en hulpverleningsdiensten.

Twee jaar geleden nam de gemeente pas na de poulewedstrijden een besluit over het toestaan van megaschermen. Door nu al duidelijkheid te geven wil de gemeente ondernemers meer tijd geven een vergunning aan te vragen.

Bij de WK-finale in 2010 trok het grote scherm op het Museumplein in Amsterdam ruim 180 duizend kijkers. Bij de kwart en halve finale waren dat er enkele tienduizenden.