Duurzame gastronomie: deze restaurants kregen een Groene Michelinster

Door Ilias van Bruggen
5 min
De groene gastronomie begint steeds meer terrein te winnen, niet alleen in Nederland maar overal in de wereld. Daarom heeft Michelin in 2020 de ‘Groene Michelinster’ in het leven geroepen. Restaurants die duurzaamheid en ethiek hoog in het vaandel hebben staan én dit laten zien in hun keuken, kunnen een Groene Ster bemachtigen. Tijdens de uitreiking van de nieuwe Michelinsterren was dit de eerste categorie die aan bod kwam. Hieronder lees je welke zaken in 2023 een Groene Ster hebben gekregen.

Hof aan Zee, Koudekerke

In Hof aan Zee kookt chef Marcel Meijer in een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke. Het is omringd door de natuur en het restaurant volgt de seizoenen. Veel ingrediënten komen uit de directe omgeving. Er worden kooktechnieken gebruikt zoals fermenteren, drogen en koken. Daarnaast werkt het restaurant samen met lokale boeren en vissers. De ideeën van het restaurant lijken in lijn met die van de New Nordic Cuisine en veel technieken hebben zij geleerd bij de beste Scandinavische restaurants.

De Rotonde, Rotterdam

Meer dan 85 procent van de producten die worden gebruikt in De Rotonde in Rotterdam komen van kleinschalige lokale boeren of voedselbossen. Er wordt vegetarisch gekookt, maar voor het grootste deel zijn de gerechten plantaardig. Het restaurant laat de lokale groenten, zowel van het land als uit de zee, in hun waarde. Het zijn bijzondere smaakcombinaties, onbekende ingrediënten en een glas natuurwijn die het restaurant op de kaart zetten.

Morille, Koudekerke

Het tweede restaurant uit Koudekerke dat is beloond met een Groene Ster is Morille. Daar geeft chef Dennis Willems met lokale ingrediënten uit de natuur en eigen wildpluk de gerechten extra betekenis. Dit doet hij door duurzaam en plantaardig te koken. Die zijn grotendeels botanisch. Een paar gerechten worden aangevuld met een stukje vlees, vis of wild. De chef gebruikt ook dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing.

De Dyck, Woubrugge

Martijn Koeleman noemt zijn restaurant De Dyck een groenterestaurant. En dat mag hij, want hij creëert ‘de puurste en verrassendste’ smaken met groenten uit eigen land. Het zevengangenmenu zorgt voor een spannende culinaire ervaring. Het is volgens Michelin niet alleen een groenterestaurant, maar ook een ‘unieke fine dining-ervaring op Michelin-niveau.”

Door: Nationale Horecagids