Sector verwacht goed haringjaar

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min

DEN HAAG (ANP) - Nog een week en de Hollandse nieuwe ligt weer bij de visboer. Over de kwaliteit van de haring zijn de signalen positief en wat het vangstquotum betreft heeft de vissector nu al een goed haringjaar.

Voor het eerst sinds 2005 mag er weer meer haring uit zee worden gehaald en als het aan de vissers ligt, stijgen de vangsten de komende jaren alleen maar verder.

Na jaren van dalende quota mogen de vissers van Brussel dit jaar 200 miljoen kilo haring vangen, ruim 20 procent meer dan in 2010, toen een dieptepunt werd bereikt.

De sector wil stukje bij beetje terug naar het niveau van voor 2005, toen er nog 535 miljoen kilo haring uit zee werd gevist.

''Er zwemt meer vis in de wateren dan wetenschappers aanvankelijk dachten'', zei Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Noorwegen
De vangst van haring vindt vooral plaats in Noorwegen en Denemarken; 15 procent van de vangst (30 miljoen kilo) wordt als Hollandse nieuwe verkocht, dat zijn 200 miljoen stuks.

De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geƫxporteerd.

Duurzame manier
De haring komt dan wel uit Scandinaviƫ, de vissen worden in opdracht van Nederlandse haringbedrijven gevangen.

Zij zijn vanaf medio mei tot eind juni in touw om de maatjes binnen te halen en doen dat op een duurzame manier; dinsdag werd bekend dat de haringsector opnieuw gecertificeerd is door het instituut MSC.

Haringseizoen
Op 7 juni begint het haringseizoen traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag.

De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn hooggespannen. Na een goed voorjaar met veel zon heeft zich veel plankton opgebouwd in de wateren waar de haring gedijt, zei de voormalige directeur van het Visbureau Luc Ouwehand.

Goed haringjaar
Veel plankton betekent veel voedsel, dus vettere haringen. ''Net als goede wijnjaren heb je ook goede haringjaren. Zo'n drie keer in de tien jaar springt de kwaliteit er echt uit.''

Twee jaar geleden was zo'n haringjaar, vorig jaar was de haring 'gemiddeld goed', vindt Ouwehand. Met de vele zonuren boven de Noordzee houdt hij het voor goed mogelijk dat dit jaar een goed haringjaar wordt.

Maatjesharingen
Van de 200 miljoen geproduceerde maatjesharingen eten de Nederlanders er 85 miljoen. Daarvan wordt 60 procent aan de kar of in de winkel gehapt.

Bijna een op de drie Nederlanders koopt weleens een harinkje en volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK worden dat er alleen maar meer.