Nieuwe haring vanaf 7 juni te koop

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min

De haringsector maakt zich op voor een nieuw maatjesseizoen. De vangst begint langzaam op gang te komen. "Het was door het slechte weer in Scandinavië voor veel schepen lastig vissen. Maar afgelopen weekend zijn er al een paar goede ladingen aangevoerd. Wij verwachten dan ook dat deze lijn zich deze week zal doorzetten", aldus Nico de Jong, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

De berichten over de kwaliteit vanuit de aanvoerhavens zijn positief, zo bleek vandaag tijdens de perspresentatie rondom de nieuwe haring in Scheveningen. Via een live verbinding vanuit Egersund in Noorwegen vertelde haringinkoper Guido van der Maaden dat er op dit moment een mooi vetlaagje onder de huid zit. "Ook is er veel plankton in de buik van de haring aanwezig, wat inhoudt dat er veel voedsel in zee is. Veel voedsel betekent een vettere haring en dus een goede kwaliteit."

Er mag dit jaar 200 miljoen kilo haring gevangen worden, ruim 20 procent meer dan in 2010. Nico de Jong: "De haringvisserij is niet voor niets door de Marine Stewardship Council (MSC) gecertificeerd. Door adequaat beheer van het haringbestand in de afgelopen jaren zien we de hoeveelheid haring in de vangstgebieden flink toenemen. Wij hopen dan ook op nog ruimere vangstmogelijkheden in de toekomst."
15 Procent van de haringvangst, 30 miljoen kilo, wordt gebruikt voor nieuwe haring. Dat zijn 200 miljoen stuks. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd.

Van de 200 miljoen geproduceerde maatjesharingen eten de Nederlanders er 85 miljoen. Daarvan wordt 60 procent (48 miljoen stuks) aan de kar of in de winkel gehapt. Volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK stijgt de haringconsumptie. 32 Procent van de Nederlanders koopt wel eens haring. De grootste haringeters zijn nog steeds senioren, die hechten aan tradities en hun harinkje voornamelijk bij de visspeciaalzaak kopen. Maar ook onder jongeren wint het maatje aan populariteit.

Volgens Lucien Fontijn, manager van het Nederlands Visbureau, eten jongeren vrijwel geen haring aan de staart. Daarom heeft het Visbureau een speciaal receptenboekje ontwikkeld met haringhapjes; Nieuwe haring, Nieuwe stijl. Het boekje is te vinden op de website www.visrecepten.nl, net als het nieuwe filmpje 'De mannen van de Zee', waarin het haringverhaal kort en bondig wordt verteld door de èchte mannen uit de haringsector.

Het haringseizoen start op 7 juni traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring in de Scheveningse visafslag. De opbrengst gaat naar Jantje Beton, die met de opbrengst een waterspeelplaats wil realiseren. In België start het seizoen ook op 7 juni en in Duitsland vindt de opening op 8 juni plaats.