Sint-Eustatius duurder dan Saba en Bonaire

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

DEN HAAG (ANP) - De prijzen op Sint-Eustatius zijn gemiddeld hoger dan op de twee andere eilanden van Caribisch Nederland, Saba en Bonaire.

In het eerste kwartaal kwam de inflatie op Sint-Eustatius uit op 6,4 procent. Op Saba was dit 4,1 procent en op Bonaire 3,7 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de horeca op Sint-Eustatius was duurder. De prijzen in cafés, restaurants en hotels waren in het eerste kwartaal ruim 21 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook vervoer was duurder. De prijzen lagen bijna 17 procent hoger dan een jaar eerder.

De prijzen van voedingsmiddelen en alcolholvrije dranken stegen met 5,7 procent veel sneller dan op Bonaire en Saba.

Saba
Ook op Saba stegen de prijzen in de horeca fors. Op dit kleinste eiland van Caribisch Nederland waren consumenten in horecagelegenheden bijna 21 procent duurder uit. Voor vervoer moest bijna 9 procent meer betaald worden dan een jaar eerder.

Op Bonaire, het grootste eiland van Caribisch Nederland, was de prijsstijging van kleding en schoeisel met bijna 13 procent het grootst. Prijzen in de horeca en van vervoer stegen ook, maar veel minder dan op de andere twee eilanden. De prijzen van gezondheidszorg en communicatie stegen juist op Bonaire sterker dan op Sint-Eustatius en Saba.

De inflatiecijfers op de drie eilanden van Caribisch Nederland zeggen volgens een woordvoerder op zich nog niets over de absolute prijzen. Goederen of diensten die sterk in prijs zijn gestegen kunnen elders toch nog duurder zijn.