Tuin en Culinair Fair Orvelte goed voor weekendje Drenthe

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
De Tuin en Culinair Fair in het Drentse museumdorp Orvelte staat voor de deur. Het evenement waar jaarlijks velen naar uitkijken wordt gehouden op zaterdag 21 en zondag 22 mei. De fair is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gebeurtenis waar mensen vanuit het hele land op af komen. Niet zelden wordt er een weekendje Drenthe aan vastgeknoopt.

Tijdens de fair is er uiteraard weer een heleboel 'Drents' te beleven. Smakelijke ambachtelijk gemaakte producten uit de streek, kwekerijen uit de omgeving en 'Drentse' activiteiten, zoals het maken van een Orvelter kaasje van 500 gram. Dat kan in de historische zuivelfabriek van Orvelte van 1899. Als de kaas na productie een uurtje onder de pers heeft gelegen, kan hij worden opgehaald.

Van iets verder weg, uit het Brabantse Oirschot, komt 'aardbeienkoning' Jan Robben. Niet alleen zijn het overheerlijke aardbeien van allerlei verschillende rassen die hij aan de man brengt, maar Jan kan ook vol passie vertellen over het succesvol telen van de allerlekkerste aardbeien. Noord-Nederland kan nu dus ook kennismaken met de echte smaakaardbei.

Op de Tuin en Culinair Fair is het voor kinderen ook goed toeven. Ze kunnen kokkerellen in de kookworkshops. Dit jaar met alle ingrediƫnten van Drentse bodem, zoals Bunte Bentheimer spekjes uit Beilen, groente uit de Tuinen van Weldadigheid van Veenhuizen, fruit van de Frambozentuin uit Erica en biologische zuivel van de Naoberhoeve uit Echten. Sommige kids doen elk jaar mee en koken intussen de sterren van de hemel.

Toor de Haas, schrijfster van "Eenvoudig Gelukkig" verzorgt een lezing en proeverij. Bezoekers kunnen hier leren welke gratis ingrediƫnten je zomaar uit de natuur kunt halen en wat ze zelf simpel kunnen telen in de eigen tuin.

Tuinplanten en -bloemen, tuindecoraties en -meubelen, veelal ambachtelijk gemaakte lekkernijen uit heel Nederland en (ver) daarbuiten, ze zijn allemaal weer te krijgen tijdens de fair. Maar ook de brocanterie ontbreekt niet, outdoor kleding en laarzen, tafellinnen. Voor de Tuin en Culinair Fair moet je echt een dag uittrekken en tussendoor lekker even uitrusten op een van de terrasjes.

De Tuin en Culinair Fair is geopend zaterdag 21 en zondag 22 mei van 10 tot 17 uur. In het museumdorp Orvelte, rond de Melkweg en Schoolstraat. Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang. Voor meer informatie: www.b-event.nl.