Feestganger maakt bevrijdingsfestival mogelijk

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

NIJMEGEN - Honderdduizenden mensen zullen morgen genieten van de gratis bevrijdingsfestivals. Op de festivals zullen bekende bands optreden, maar die zullen dat niet gratis doen zo meldt BNDeStem.

Vanwege de hoge kosten voor artiesten, beveiliging en het organiseren van inhoudelijke debatten en activiteiten liggen de kosten van de festivals op bijna 5 miljoen euro.

Naast lokale sponsoren bekostigt de overheid de festivals voor een groot deel. Elk festival krijgt namelijk een subsidie van de eigen gemeente en provincie en ontvangt ook nog eens 40.000 euro van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
In totaal krijgen de festivals een subsidie van 2 miljoen euro, waarvan 560.000 euro van het Nationaal Comité.

Enkel de subsidie is voor veel festivals niet voldoende om de begroting sluitend te krijgen, daarvoor zijn ze afhankelijk van de bierdrinkende feestgangers. "Het publiek is onze grootste sponsor", zegt Diederik van der Meide van het festival in Groningen. "Het draagt zorg voor meer dan tweederde van onze inkomsten."

Veel festivals verpachten de horeca of zetten zelf vrijwilligers in om achter de bar te staan en houden daarmee de drankverkoop in eigen hand. "Juist door de stijgende kosten zijn we op zoek naar alternatieve inkomsten zoals de horeca", zegt festivalcoördinator Esther Lubberding van het festival in Utrecht. "We verpachten de voedselstands maar doen de drankverkoop zelf. Als het slecht weer is, hebben we dus wel een probleem, ja."

© Nationale Horecagids