Vier nieuwe loten aan de stam van Fryslan Culinair

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min

Fryslân Culinair, het samenwerkingsverband van Friese toprestaurants, is uitgebreid met vier nieuwe zaken. Het betreft Het Armhuis op Vlieland, Nobel op Ameland, De Hinde in Hindeloopen en De Oranjetuin (Tjaarda) in Oranjewoud.

Met de toetreding van deze gerenommeerde restaurants komt het aantal aangesloten zaken op dertien. De nieuwe leden werden dinsdag 12 april gepresenteerd in Herberg De Waard van Ternaard, dat recent de restaurantweek won.

De nieuwe leden voldoen aan de kwaliteitscriteria in gastvrijheid, keuken en entourage. Het zijn topbedrijven die met recht vaandeldragers van het collectief mogen worden genoemd. Kortgeleden hebben de betreffende ondernemers flinke investeringen gepleegd in de verdere upgrading van hun zaken.

Wat opvalt aan dit nieuwe, kleurrijke culinaire palet is de verscheidenheid. De restaurants hebben een heel eigen identiteit en stijl. Overal is de sfeer anders. Elk Fryslân Culinair-restaurant biedt een nieuwe beleving in gastronomie. De gemene deler is kwaliteit in keuken en bediening.

Met de uitbreiding heeft Fryslân Culinair een stevige basis voor de toekomst gelegd. Door een groter collectief kan er meer promotie worden gemaakt. Vaste evenementen op de kalender zijn het jaarlijks proeffestijn op een locatie en de verkiezing van het beste Friese product. In het tweemaandelijks blad Fries Journaal heeft Fryslân Culinair een eigen katern.

Volgend jaar zal Fryslân Culinair nogmaals worden versterkt met vier restaurants. Het totaal komt dan op zeventien en dat aantal is als limiet gesteld. In dat geval is een optimale geografische spreiding bereikt waardoor men in alle Friese regio’s bij een restaurant van Fryslân Culinair terecht kan.
Meer schwung met gedreven viertal

Grote animator om Fryslân Culinair nieuw leven in te blazen is Reitse Spanninga. Nieuw bloed was volgens hem nodig: ,,Met negen zaken was onze basis te smal. Bovendien heb je dan onvoldoende dichtheid in de geografische spreiding.”
Reitse: ,,We willen doorgroeien naar zeventien leden. Dan sta je nog sterker en ligt er een hecht fundament. Zeventien moet het maximum zijn. Door een groter collectief kunnen we meer promotie maken.”

De toetreders geven nieuw elan. Clara Spannenburg van Het Armhuis op Vlieland was al eens meest markante horecaondernemer: ,,Ik bedenk elke dag een plagerige, geestige spreuk ter verwelkoming van de gasten.”
Een andere eilander, Barend Nobel, maakt ook furore. Zijn hotel heeft een van de mooiste gelagkamers en dat gaat samen met topgastronomie: ,,Ik heb daartoe zelfs een Franse chef in dienst genomen, Philippe Straub. Samen met diens stiefzoon Niels Bouden vormen we een geweldig team.”

De Hinde aan de havenkom in Hindeloopen is een restaurant met een bijzondere café-uitstraling. Gastvrouw Bea Ligthart: ,,Mijn Harmen is een geweldige kok, maar hij is niet de enige meester wiens oog het paard vet moet maken. Joop Braakhekke komt hier elk weekend over de vloer. Een plezieriger en ook kritischer gast is er niet.”
Tjitte de Wolff van De Oranjetuin Tjaarda in Oranjewoud is blij met het lidmaatschap: ,,Wij willen onze keuken op de kaart zetten. De eerste slag was het aantrekken van Thom Gabie van Baars als chef en de tweede is de aansluiting bij Fryslân Culinair.”