Oudste ijssalon van Nederland sluit haar deuren

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Utrecht - De oudste ijssalon van Nederland, Venezia aan de Voorstraat in Utrecht, gaat na 81 jaar dicht. Huidige eigenaar Carlo De Lorenzo heeft geen opvolging en gaat met pensioen. De ambachtelijke ijs(s)maak traditie van de familie De Lorenzo wordt voortgezet vanuit de ijskiosk op de Jansbrug (www.venezia.nu) door zijn nichtje Romana de Lorenzo.

Oudste ijssalon van Nederland
In 1928 opent Guido De Lorenzo als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland: Venezia in Utrecht. De smaak en kwaliteit van zijn ijs zijn een groot succes. Na een aantal jaren hard werken bezit hij meerdere vestigingen en verkoopt hij ijs vanuit zo'n dertig ijskarretjes. Twee zonen, Italo en Carlo, zetten zijn werk voort. Carlo vanuit Venezia aan de Voorstraat in Utrecht en in 1971 opent Italo De Lorenzo, samen met zijn vrouw, ijssalon Venezia op de Oudegracht.

Grazie e arrivederci
'Het was een heel moeilijk besluit want in al die jaren hebben we een trouwe vaste klantenkring opgebouwd. Sommige klanten waren zelfs echte Venezia fans. Wij willen onze klanten dan ook heel hartelijk bedanken voor hun komst naar ons al die jaren. Ik draag de herinnering van alle Venezia-klanten voor altijd in mijn hart en ben blij dat mijn nichtje Romana de traditie van Venezia ijs nog voortzet in de ijskiosk op de Jansbrug' aldus Carlo de Lorenzo.

Over Venezia
In 1928 opent Guido De Lorenzo, als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland: Venezia in Utrecht. De smaak en kwaliteit van zijn ijs zijn een groot succes. In 1971 begint zoon Italo De Lorenzo samen met zijn vrouw ijssalon Venezia op de Oudegracht. In de prachtige ijssalon vergroot hij het smaakassortiment enorm. Naast zijn werkzaamheden in de zaak richt hij met drie andere vooruitstrevende ijsbereiders ITAL op, de vereniging voor Italiaanse ambachtelijke ijsbereiders. Hij is ook de eerste buitenlandse hoofdexaminator voor de vakopleiding IJsbedrijf en tot 2005 actief als voorzitter van de Europese vereniging voor ambachtelijke ijsbereiders (Artglace). In 2003 neemt Romana De Lorenzo, het receptenboek van hem over. Samen met haar man opent zij IJskiosk Venezia op de Jansbrug tegenover Oudegracht 105. Zij werkt al sinds haar jeugd in de zaak en is gediplomeerd ijsspecialist. Klanten verwennen met het lekkerste ijs is haar grootste liefde.