Nog altijd te veel zout in eten

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

AMSTERDAM - Er zit nog altijd te veel zout in levensmiddelen. De voedingsindustrie maakt haar belofte niet waar om het zoutgehalte terug te brengen.
 Dat constateert de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) in een donderdag verschenen onderzoek.

De levensmiddelenindustrie had beloofd het zoutgehalte in 2010 met twaalf procent terug te brengen ten opzichte van het jaar ervoor. De VWA heeft 984 producten onderzocht en geconstateerd dat het gemiddelde zoutgehalte niet significant is gedaald.


Diepvriessnacks

Het gaat om fabrieksvoedsel zoals voorverpakt brood, kaas, kant- en klaarmaaltijden, soepen, sauzen, chips, vleeswaren en diepvriessnacks.

Vaak zitten er grote verschillen in het zoutgehalte van producten van dezelfde soort. Daaruit leidt de VWA af dat het goed mogelijk is het zoutgehalte terug te brengen.

Het ministerie van Volksgezondheid wil het zoutgehalte in voeding terugdringen, omdat veel zout eten kan leiden tot een hogere bloeddruk en tot hart- en vaatziekten. Volwassenen krijgen gemiddeld negen gram zout per dag binnen. Zes gram is het dagelijkse maximum volgens de Gezondheidsraad.
 
© Novum