Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Op 15 mei is de vierde editie van de jaarlijkse Low Food Symposium in het Rijksmuseum in Amsterdam. Low Food is een beweging onder leiding van Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Nadia Zerouali en Joris Lohman. Het doel is om de Nederlandse gastronomie op de wereldwijde kaart te zetten. Het thema Move Away From gut feeling onderzoekt tijdens het symposium met topsprekers uit het binnen- en buitenland wat er nodig is om echt duurzame stappen te zetten. Dat meldt de RestaurantKrant.

Het symposium moet een handvat bieden aan food-innovators, onderzoekers, productontwikkelaars, chefs, boeren, beleidsmakers en ondernemers. Op het podium staan diverse koplopers om te spreken over hun weg naar duurzame gastronomie. Zo gaat chef, food-stylist en activist Lelani Lewis het evenement moderniseren. De chef van restaurants Rijks en Wils, Joris Bijdendijk, zal een praktische invulling introduceren. Daarnaast heeft hij samen met Deloitte de impact berekend van de externe kosten van de bedrijfsvoering van zijn restaurants. Zo heeft hij daadwerkelijk inzicht in de voetafdruk van zijn zaken.

Internationale sprekers

Op het symposium komt onder ander Chris Ying, voormalig editor van het food magazine Lucky Peach en maker van de Dave Chang Show. Hij zal spreken over zijn doorgaande zoektocht naar de invulling van duurzaamheid en de uitdagingen die hij tegenkomt. Ook is chef en activist Angela Dimaguya aanwezig. Zij is bekend van haar werk als chef van Mission Chinese New York. Zij legt de nadruk op voedsel als performance art. Ieder gerecht van haar vertelt een verhaal over identiteit, cultuur, geschiedenis en macht.

Duurzame koers

Met onder andere de Groene Michelinster is duurzaamheid in de gastronomie nog nooit zo’n hot topic geweest. Topchefs worden gezien als inspiratiebron en hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid in de keuken. Woorden als ‘lokaal’ en ‘plantaardig’ vallen vaak. Maar is er wel een objectieve maatstaf voor duurzaamheid? Volgens veel topchefs is dat niet het geval. Daardoor is het lastig om de werkelijke duurzaamheid te bepalen. De sector laat zich volgens hen nog sterk leiden door een onderbuikgevoel en zijn er nog weinig duidelijke richtingen en instrumenten om duurzame keuzes te maken. De chefs willen daar verandering in brengen. Low Food Symposium biedt een handvat, een platform voor samenwerking en uitwisseling van ideeën en praktische strategieën voor het verbeteren van de duurzame en gezonde voedingsoplossingen.

Door: Nationale Horecagids