Ook bij Groningse evenementen ‘singeljoesplastics’ aan banden gelegd

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Bij veel grote evenementen en festivals is of wordt het gebruik van ‘single use plastics’ (SUP’s) verboden. Ook de Groningse evenementen sluiten zich hier bij aan. Het college van B&W wil dit soort plastics het liefst niet meer zien binnen de gemeentegrenzen. De wegwerpbekers lagen voorheen bezaaid door het centrum en daarbuiten tijdens en na evenementen, bovendien zorgen deze bekers voor grote plastic afvalbergen, meldt Gemeente Groningen.

Vanaf 1 januari 2023 geld een verbod op wegwerpbekers in de gemeente Groningen. Daarmee loopt de gemeente voor op de landelijke wetgeving, die deze SUP’s verbiedt vanaf 1 januari 2024.

Het nieuwe beleid van de gemeente heeft als doel om Groningen in 2050 volledig circulair te maken. “Dat houdt in dat we tegen die tijd geen afval meer hebben omdat we alles hergebruiken”, legt wethouder Manouska Molema uit. “Het verbod op plastic wegwerpbekers zorgt ervoor dat de horeca en evenementensector een steentje bijdragen aan dat doel.”

Bevrijdingsfestival

Tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei wordt daarom alleen nog drank in herbruikbare bekers geschonken. Bij de entree van het festival ontvangen bezoekers dit jaar een gratis token, deze kan bij de eerste bestelling bij de bar ingeleverd worden voor een gratis beker.

Lever je  de beker in, dan krijg je weer een token. Zonder token of beker bij de bar kost een drankje 1,50 euro extra bij de volgende bestelling. “Hopelijk zorgt dat ervoor dat de bezoekers de bekers niet laten rondslingeren”, zegt de evenementorganisatie.

Maar de organisatie gaat een stap verder, want tijdens het evenement zal er alleen met pin betaald kunnen worden. Er wordt afstand gedaan van het plasticmunten betaalsysteem. Volgens de organisatie van het festival gaat deze maatregel ‘ruim een kuub aan plastic schelen’.

Minder plastic dan vorig jaar

Zijn er al meetbare resultaten van het verbod op plastic? Volgens teamleider Stadsbeheer Hans Hopma was daar zeker iets van te merken na Koningsdag. Want de opruimploegen hebben ‘minder plastic’ aangetroffen in het centrum op Koningsdag zelf. “Wel lagen er meer blikjes en flesjes die mensen van huis hadden meegenomen”, zegt Hopma.

“De dag na Koningsdag lager op de Vismarkt wel weer een tapijt van plastic, maar zeker minder dan vroeger”, stelt Evenementen Ondersteuner Marieke Woldhuis van de gemeente Groningen. En in Hoogkerk is volgens Hopma gewerkt met statiegeldbekers tijdens de vrijmarkt en het feest in de wijk zelf. “Daar hebben we haast helemaal geen bekers aangetroffen en waren de straten heel schoon, dus dat is wel opmerkelijk.”

Meerdere redenen voor minder plastic op de straten

Volgens Woldhuis was er niet alleen minder plastic door het verbod op plastic, maar had het ook te maken met het koude weer en de line-up van die avond. “Op de piek van de avond zijn er maximaal duizend bezoekers geweest zei de politie en dat is veel minder dan vroeger.”

Door: Nationale Horecagids