Chef-kok ziet foutje in Van Gogh-schilderij en baseert gerecht hierop

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Toen chef-kok Ernst de Witte het schilderij ‘Rode kolen en uien’ in het Van Gogh Museum zag, merkte hij direct dat er iets niet klopte. Zo ontdekte hij dat er op het schilderij helemaal geen uien, maar knoflook te zien is. Het museum schakelde een onderzoeksteam in om te kijken of dit klopte. Het team bevestigde de vondst van de chef. Daarom heeft het museum de naam veranderd naar ‘Rode kolen met knoflook’. Om deze ontdekking helemaal te vereeuwigen staat nu het gerecht ‘Rode kolen met knoflook’ op de menukaart in zijn Utrechtse restaurant Feu. Dat meldt RTV Utrecht.

De Witte zegt dat hij ‘er heilig van overtuigd was’ dat het om knoflook ging en niet om uien. Hij heeft een mogelijke verklaring dat Van Gogh het verkeerd heeft gezegd of dat iemand anders de fout heeft gemaakt.

Zodoende nam de chef contact op met het museum. Die nodigde De Witte samen met zijn vrouw uit om te komen verklaren waarom hij denkt dat er knoflook op het schilderij staat. Om dit te bevestigen liet De Witte een schilderij van Van Gogh zien waarop daadwerkelijk uien staan. Die zien er heel anders uit dan de ‘uien’ op het schilderij ‘Rode kolen en uien’.

Ook het museum zelf bevestigt dat De Witte gelijk heeft. Een woordvoerder geeft aan dat de onderzoekers ook tot de conclusie kwamen dat het gaat om knoflook. Daarom heet het schilderij nu officieel ‘Rode kolen en knoflook’.

Gerecht

Om de vondst te vereeuwigen, heeft de chef-kok een speciaal gerecht gemaakt dat hij serveert in zijn restaurant in Utrecht. Op de kaart in Feu staat nu dan ook het gerecht ‘Rode kolen met knoflook’. Dit is gestoofde en gegrilde kool met gepofte knoflookcrème en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse en is erg populair. Er wordt ook een biertje bij geschonken, dat ook is gebrouwen met absinthium en venkelzaad. Absinth was het favoriete drankje van Van Gogh.

Van Gogh maakte gebruik van meerdere experimentele pigmenten voor het maken van het schilderij. Daardoor zijn in de loop der jaren de blauwe, rode en paarse kleuren vervaagd. De chef-kok gebruikt dit ook in zijn gerecht. Hij geeft aan dat rode kool een soort pH-meter is die verkleurd als het in contact komt met zuur. Dan krijgt het een lichtere kleur, meer naar het roze toe. Hij heeft daarom een vinaigrette aan het gerecht toegevoegd.

Door: Nationale Horecagids