Bij dit restaurant in Noordwijk leren kinderen gezond koken

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Meestal zijn de favoriete keuzes van kinderen in een restaurant een hamburger met frietjes of pannenkoeken. Dat is niet per se omdat dit het enige is dat zij lekker vinden. Aan de ene kant zijn kinderen simpelweg onbekend met lekkere gezonde gerechten. Aan de andere kant is het aanbod van restaurants vaak ook niet veel anders. Daarom zijn scholen en restaurants in Noordwijk bezig om dit te doorbreken. Zo bedacht voedingsdeskundige Isabelle Groenstege het schoolproject ‘Gezondere Kindermenu’s’. Zij zag dat veel restaurants geen volwaardige maaltijd voor kinderen op de kaart hebben staan. Daarom startte ze een kookles gezond koken voor kinderen in Restaurant Quartier Nord in Noordwijk, meldt Bollenstreek Omroep. 

Groenstege vertelt over de gastlessen die zij organiseert bij restaurants. Ze stelt dat er vaak alleen friet te bestellen is voor kinderen. Daarom geeft zij een gastles aan kinderen over gezond eten. “We hebben het niet over vitamines, maar over groenten en volkoren producten. Vervolgens moeten de kinderen in groepjes zelf een gerecht koken.”

Dat doen zij in het Noordwijkse restaurant Quartier Nord. Dit restaurant is de eerste waar de kinderen een menu hebben bedacht. De leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool Wereldwijs hebben samen ervoor gekozen om een volkorenlasagne te maken. Groenstege hoopt hiermee andere restaurants te kunnen activeren om ook soortgelijke stappen te ondernemen, of in ieder geval een uitgebreider en gezonder kindermenu op de kaart te zetten.

Smaakt naar meer

De taken zijn goed verdeeld. Er is een groentegroep, die verantwoordelijk is voor het snijden van de groenten. De deeggroep maakt het volkorendeeg voor de lasagne. Het deeg met spinazie kneden leidt tot reacties van twee leerlingen. “Dit wil ik mijn hele leven wel doen!”, roepen de twee. Ze denken dat ze, wanneer ze in een restaurant gaan eten, door de kooklessen sneller voor een gezonde optie gaan kiezen. Ook blijkt dat veel kinderen nog nooit volkorenpasta hebben gegeten.

Door: Nationale Horecagids