Oranjefestival in Dongen gaat experiment uitvoeren met recycle-systeem plastic bekers

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Tijdens het Oranjefestival in Dongen gaan de organisatoren een pilot starten met een recycle-systeem voor plastic bekers. Vanaf 1 januari 2024 wordt wegwerplastic in de horeca of op festivals verboden. Met de pilot loopt het festivalbestuur voor de op de nieuwe wetgeving, waarvan het belangrijkste doel is om de ‘plastic soep’ tijdens festivals terug te dringen. Dit meldt Dongen Nieuws.

Dit was het antwoord van burgemeester Marina Starmans op de vragen van D66-raadslid Joeri de Jong. Hij vroeg zich af of Dongen al actie had ondernomen omtrent de nieuwe wetgeving over de afvalberg van plastic. Zo gaf De Jong Breda en Tilburg als voorbeelden. Hij stelde dat Breda tijdens Koningsdag hardcups gaat gebruiken en dat Tilburg tijdens carnaval deze herbruikbare bekers al heeft ingezet.

Gebruik van plastic

Vanaf 1 januari 2024 wordt het verboden om gebruik te maken van plastic wegwerpbekers en -verpakkingen in de horeca, kantoren en op festivals. Vanaf juli 2023 moeten ondernemers de klanten al laten bijbetalen voor deze eenmalige verpakkingen. De Jong stelt dat er in het verleden al successen zijn geboekt op dit gebied. Daarom wilde hij graag weten hoe dit beleid er in Dongen aan toe gaat. Zo geeft hij het succes van het verbod op plastic tasjes in 2016 als voorbeeld. “Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het zwerfafval met ongeveer 70 procent afgenomen. Is het college al in gesprek met de lokale horeca en evenementorganisaties over de nieuwe wetgeving en hoe staat het college tegenover een pilot om ervaring op te doen?”

Recycle-systeem voor bekers

De burgemeester kon De Jong tegemoetkomen. Zo stelde zij dat er gesprekken zijn geweest in het horeca-overleg omtrent de inzet van hardcups. Daarnaast geeft de burgemeester aan dat er inmiddels een eerste beeld is gevormd en dat Horeca Dongen en de Dongense evenementenorganisaties dit verder gaan uitwerken. Er komt een pilot tijdens het Oranjeparkfestival. Deze is niet met hardcups, want Starmans geeft aan dat zij nog niet zo ver zijn, maar met een recycle-systeem voor bekers. Zo krijgt iedereen bij binnenkomst een ‘recycle-token’ die samen met de consumptiemunt wordt ingediend bij het eerste drankje. Daarna kan de beker weer opnieuw worden gevuld voor één consumptiemunt. Wanneer je de beker kwijt bent, betaal je 1,5 muntjes. Dat is dus duurder dan wanneer je de beker ook inlevert. “We hopen dat zo iedereen probeert zijn beker bij zich te houden om de plastic soep tegen te gaan”, aldus de burgemeester.

Door: Nationale Horecagids