Horecabedrijven Heusden op de vingers getikt door Arbeidsinspectie

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Afgelopen donderdag heeft het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) een integraal bestuurlijke controle gehouden bij acht horecabedrijven in de gemeente. Het BIM bestaat uit de gemeente Heusden, de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie en Enexis. Op basis van signalen en meldingen zijn bedrijven uitgekozen die voornamelijk gericht zijn op afhaal en bezorging. Tijdens de inspectie zijn meerdere overtredingen ontdekt. De ondernemers hebben hiervoor een waarschuwing ontvangen, zo meldt Heusden Nieuws.

Het is niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie overtredingen waarneemt in de horecasector. Afgelopen maand merkten zij bij horecabedrijven in Gouda al een aantal overtredingen op.

In Heusden trof de politie bij één van de bedrijven een persoon aan die illegaal in het land verblijft. Die is daarvoor aangehouden op de wet ID. Daarnaast zag de gemeente zeventien keer een overtreding van de Basisregistratie Personen. Dan gaat het bijvoorbeeld om personen die wonen in een horecaonderneming maar daar niet staan ingeschreven. Ook is er vier keer uitkeringsfraude geconstateerd. Dat betekent dat er personen aan het werk zijn die ook een uitkering ontvangen.

Tijdens de inspectie werd ook gecontroleerd op een veilige werkomgeving. Daar werden een aantal overtredingen waargenomen. Zo zou de brandveiligheid bij meerdere bedrijven in gevaar komen. daarnaast klopten vergunningen niet en werden er overtredingen geconstateerd van het bestemmingsplan. Enexis trof ook een horecaonderneming aan die fraudeert met de energie.

Veel overtredingen

Willemijn van Hees, burgmeester van Heusden, geeft aan dat zij blij is dat de bestuurlijke controle wordt uitgevoerd. “Het aantal overtredingen bewijst maar weer eens het nut ervan.” Wethouder Blankers schaart zich achter haar. Die stelt dat de gemeente een veilige ondernemersklimaat willen hebben in de gemeente en dat dit vanzelfsprekend ook geldt voor de horeca. “Gelukkig is het bij veel horecabedrijven in de gemeente goed geregeld. Werken in de horeca is een mooi vak. Maar bij bedrijven waar misstanden zijn vastgesteld treden we op”, aldus Blankers.

Door: Nationale Horecagids