Bill Gates doet verrassend grote aankoop aandelen Heineken

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De afgelopen dagen ligt bierproducent Heineken onder vuur vanwege hun blijvende handel in Rusland. Daarnaast drinkt de multimiljardair Bill Gates geen druppel bier, zo meldt Manners. Toch komen de twee samen. De oprichter van Microsoft heeft een enorme hoeveelheid aandelen gekocht. Hoe is dit tot stand gekomen?

De miljardair heeft een minderheidsbelang genomen in brouwer Heineken. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg heeft de miljardair voor meer dan 850 miljoen euro aan aandelen gekocht. Die kocht hij van Heineken Holding, de houdstermaatschappij van de bierproducent. Zijn deelneming is goed voor bijna 4 procent van de stukken. Wat Gates gaat doen met zijn deelneming in Heineken, is niet bekend.

Gates kocht de aandelen via twee wegen. Zo’n 6,7 miljoen aandelen kocht hij persoonlijk. Daarnaast kocht hij 4,2 miljoen aandelen via de Bill & Melinda Gates Foundation, zijn filantropische organisatie. Dit was op hetzelfde moment dat de Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa voor miljarden euro’s aan aandelen verkocht.

Femsa

In 2010 werd Femsa een grote aandeelhouder van Heineken. Dat gebeurde toen het Nederlandse concern de biertak van de Mexicanen overnam. Momenteel exploiteert Femsa nog zo’n 20.000 winkels en 3.600 apotheken. Daarnaast heeft het concern een bottelaar genaamd Coca-Cola Femsa.

Heineken maakt gebruik van de verkoop door voor één miljard euro aan aandelen terug te kopen van Femsa. Naast Heineken kochten ook andere bedrijven, waaronder Bill Gates, aandelen van de producent. Zo daalt de deelneming van Femsa van 15 naar 8 procent. Het bedrijf geeft aan dat zij van plan zijn de komende jaren alle aandelen van Heineken te verkopen.

Door: Nationale Horecagids