Amsterdamse horeca weet geen raad met stakingen vuilnisophalers

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Vanaf maandag dreigt de Amsterdamse binnenstad te veranderen in een ware vuilnisbelt. Omdat de afvalophalers gaan staken kunnen kleine ondernemers hun afval niet kwijt. Die hebben geen idee waar zij het moeten laten, zo meldt het AD.

Onder andere de manager van Wok To Go in de Oude Doelenstraat kijkt met open ogen naar zijn vuilnisbak. Hij heeft nog nooit gehoord van een staking van de vuilnismannen. In zijn zaak is het nu al lastig voor gasten om zich door het restaurant heen te manoeuvreren. Laat staan dat hij dan ook zijn afval kwijt moet. Hij heeft zeven vuilniszakken aan afval per dag, naast de stapel karton die hij elke ochtend weggooit.

Het kwam bij veel horecaondernemers als verrassing binnen dat de vuilnisophalers vanaf deze maandag staken. Een enkel bedrijf is door de straatmanager van hun bedrijveninvesteringszone. Dit is een ondernemersvereniging waar ze verplicht lid van zijn. De meeste weten echter van niets. Zo zegt een horecaondernemer: “Ik voorspel dat het een dikke bende wordt op straat.”

Week lang staking

De afvalophalers gaan de hele week staken. Op die manier willen zij een loonsverhoging van 12 procent afdwingen. Grotere zaken, zoals De Roode Leeuw, hebben geen last van de stakingen. Zij hebben een contract met een particulier afvalbedrijf. De kleine ondernemingen zijn vaak afhankelijk van de gemeente. Elke ochtend wordt het afval door de gemeente opgehaald. In het centrum van Amsterdam zijn tevens geen ondergrondse containers, waardoor de afvalophalers van groot belang zijn.

De gemeente heeft wel aangegeven dat zij de afvalbergen niet gaan bestraffen. 

Door: Nationale Horecagids