Gault & Millau verkiest De Kas in Amsterdam tot Groenterestaurant van het Jaar 2023

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Vandaag is de jaarlijkse Gidspresentatie van de Gault & Millau Restaurantgids. Tijdens het evenement reikt Franse Restaurantgids in Tivoli Vredenburg in Utrecht prijzen uit zoals ‘Chef van het Jaar’ en ‘Sommelier van het Jaar’. Daarnaast wordt er traditiegetrouw het ‘Groenterestaurant van het Jaar’ gekozen. Dit jaar mag De Kas in Amsterdam die titel in ontvangst nemen. Dit meldt Misset Horeca.

Timmer reageert tijdens de uitreiking: “Op basis van oogst maken we elke dag een menu.”

Afgelopen december ontving het restaurant in Amsterdam al een Michelinster. Daar hebben Wim de Boer en Jos Timmer sinds 2017 de leiding in de keuken van het restaurant. In het jaar dat volgde namen zij het restaurant over. Voorheen werkten de twee als duo in de keuken van restaurant Rijks in Amsterdam. Daarvoor werkten zij beide apart; De Beer bij Parkheuvel en Bolenius, Timmer bij Vermeer en Jamie Oliver.

Vorige maand is het restaurant gesloten vanwege een grote keukenverbouwing. Die moet de keuken klaarstomen voor de toekomst. Het interieur van het restaurant is compleet op de schop gegaan.

De Kas in Amsterdam

Het restaurant is onderdeel van het culinaire landschap in Nederland. De Kas was het eerste restaurant dat een farm-to-table-concept hanteert, waarbij de producten rechtstreeks van de producent bij het restaurant worden geleverd, zonder tussenschakel. Het restaurant is gevestigd in het hartje van de stad, in park Frankendael waar voorheen de stadskwekerij zat.

In het restaurant worden groenten gebruikt die zij zelf in hun tuinen kweken. Daarnaast groeien er ongeveer 300 verschillende soorten groenten, fruit en kruiden in de kas van De Kas. De chefs oogsten deze producten op het laatste moment en verwerken die zo snel mogelijk in de keuken.

Gault & Millau

Sinds de jaren 70 beheert Gault & Millau de van oorsprong Franse Restaurantgids. In de gids staan beoordelingen van restaurants. Die beoordeling is op een schaal tot 20 punten. Deze worden afgebeeld met koksmutsen.

Jaarlijks reikt Gault & Millau prijzen uit voor verschillende categoriën, waaronder ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’ of ‘Terras van het Jaar.’

Door: Nationale Horecagids