Burgemeester Breda: ‘Drankcontroles zijn puur voor de veiligheid’

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De burgmeester van Breda, Paul Depla, reageert op het glas- en blikverbod tijdens de carnavalsweek in Breda. Hij geeft aan dat deze alleen bedoeld is voor de veiligheid van de carnavalsbezoekers. Het gerucht dat beveiligers in de horeca tijdens de feestweek mensen gaan controleren of zij zelf drank meenemen in blikjes of flesjes. Bij sommige mensen wekt dit de indruk dat dit bedoeld is om de belangen van de horeca te bewaken. Geen onlogische gedachte omdat die immers omzet mislopen als feestvierders hun eigen drank meenemen. Dit meldt Omroep Brabant.

Burgemeester Depla zegt steevast dat het niet gaat om de belangen van de horeca. “Het is puur en alleen voor de veiligheid van de bezoekers”, zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij voegt toe dat zij de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ook niet gaan aanpassen om de horeca te ondersteunen.

Depla stelt dat de vraag voor de controles voor een groot deel vanuit de politie kwam. De burgemeester zegt dat glas en blik de afgelopen jaren een groter probleem zijn geworden voor de algemene veiligheid doordat mensen hierin stappen of glasscherven worden gebruikt als wapen. Hij geeft aan tevreden te zijn met een glas- en blikverbod in de openbare ruimtes.

Geen strenge toegangspoorten

De burgemeester zegt dat de bezoekers niet hoeven te vrezen voor strenge toegangspoorten bij de uitgaansgebieden. Hij stelt dat de handhaving van de openbare orde bij de boa’s, politie en de beveiligers ligt. Daarnaast wordt het door dit verbod mogelijk voor deze partijen om extra te controleren op zelf meegenomen drankjes.

De nieuwe maatregelen zorgden wel voor ophef onder de politie. Die zijn bang dat zij veel extra werk te doen krijgen om te voorkomen dat de horeca omzet misloopt. Depla zegt dat dit niet het geval is en benadrukt dat het ‘écht gaat om veiligheid’. Daarnaast stelt hij dat de politie ook om deze maatregel heeft gevraagd.

Onderbezetting

Maarten Brink sprak namens de politievakbonden ACP, NPB en ANPV zijn mening uit over het idee dat de horeca moet worden beschermd. Hij vraagt zich af waarom de horeca deze maatregel wil. Brink geeft aan dat de politie en boa’s momenteel onderbezet zijn en dat zij niet staan te wachten op horecaondernemers die ‘bij elk akkefietje de politie bellen’.

Brink is wel voor de maatregel als het daadwerkelijk gaat om de veiligheid van de bezoekers: “Als het echt gaat om het verdringen van glas- en blikwerk uit het horecagebied, dan kunnen we daar natuurlijk alleen maar voor zijn.”

Of het handhaven van de controles realistisch is, betwijfelt Brink. Hij zegt dat agenten er niet op staan te wachten om telkens opgeroepen te worden wanneer een feestvierder zijn blikje bier niet wil inleveren.

Door: Nationale Horecagids