Evenementenbranche ziet toename Oekraïense werknemers

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
In de evenementenbranche hebben meer Oekraïense vluchtelingen werk gevonden. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs brancheverenigingen en evenementenlocaties. Ze zeggen de toename te merken, maar kunnen de gewaarwording niet staven met cijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag al dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat werk heeft gevonden opnieuw is toegenomen.

"Ik kan geen aantallen noemen, maar we horen het wel", zegt Willem Westermann van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM). Een toename is volgens hem logisch, omdat in het hele land meer gevluchte Oekraïners aan het werk zijn gegaan. De meest recente cijfers laten zien dat op 1 november 48 procent van de vluchtelingen werk had. Vier maanden eerder was dat nog 35 procent. "Het komt bij ons net zo vaak voor als bij anderen", denkt de zegsman. "Het zijn vaak goed opgeleide mensen die in Nederland op de arbeidsmarkt mee kunnen draaien."

De directeur van TivoliVredenburg, Jeroen Bartelse, laat weten dat het poppodium in Utrecht meer Oekraïners ziet bij de organisatie. Dat "ademt mee" met de vluchtelingenstroom, zegt hij, en de laatste maanden zijn door de oorlog in Oekraïne veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen. Bij de organisatie werken niet alleen vluchtelingen uit Oekraïne, maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. "Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan hebben we tientallen medewerkers gehad met een vluchtelingenachtergrond, in allerlei functies, zoals ICT en horeca. Dus ja, wij maken gebruik van deze mensen en bieden ze graag een baan aan." In Rotterdam Ahoy werken een aantal Oekraïense vluchtelingen in de horeca, zegt directeur Jolanda Jansen.

Exacte cijfers

Exacte cijfers lijken te ontbreken. De meeste vluchtelingen werkten volgens het CBS als uitzendkracht (43 procent). Dat maakt het volgens het statistiekbureau moeilijk te bepalen in welke sectoren zij daadwerkelijk aan het werk zijn gegaan. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) laat ook weten dat exacte cijfers in dit geval moeilijk te geven zijn. "Dan zien we niet waar ze naartoe worden gestuurd." Bovendien zijn veel Oekraïners volgens het UWV werkzaam in de horeca, culturele instellingen of in cultuur, maar daarbij kan het instituut niet zien of dat ook bij evenementenlocaties is. "We kunnen er niet echt iets over zeggen." Dat beaamt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). "Echt data hebben we niet."

RefugeeWork, dat werkzoekende vluchtelingen en werkgevers met elkaar in contact brengt, ziet nog niet veel vacatures uit de evenementenbranche op de website en kan dus ook niet goed zien of meer Oekraïense vluchtelingen werk hebben gevonden in die branche. "Het zou kunnen dat het aantal vacatures toeneemt als het festivalseizoen begint." Dat niet veel vacatures uit de sector op de site belanden, wil volgens de woordvoerster niet zeggen dat er ook weinig banen worden aangeboden. "RefugeeWork is sinds een half jaar in de lucht, dat moet natuurlijk ook op gang komen."

Westermann is blij met de extra handen in de branche, laat hij weten. "De reden dat ze vluchten is beroerd, maar we kunnen elkaar helpen. Wij hebben arbeidsplekken over en we zoeken mensen, laten we daar breed naar blijven kijken." Oekraïense vluchtelingen helpen vooral mee in de horeca van evenementenlocaties, hoort Westermann. "Dit is een van de oplossingen van het personeelstekort", denkt hij.

Door: ANP