Ziggo Dome zoekt horecapersoneelsleden en denkt aan Oekraïners

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De Ziggo Dome in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid voor het aanbieden van werk aan Oekraïners, vertelt directeur Danny Damman aan het ANP. "Een groepje is nu intensief bezig om te kijken welke mogelijkheden wij kunnen bieden." Oekraïners die vanwege de oorlog zijn gevlucht mogen vanaf vrijdag aan het werk zonder tewerkstellingsvergunning. Werkgevers moeten nog wel voldoen aan een meldplicht en moeten de gevluchte Oekraïners in loondienst nemen.

"We hebben een enorm personeelstekort, op elk vlak", vertelt Damman. Zo worden podiumbouwers, kassamedewerkers en horecapersoneelsleden gezocht. Daarom kijkt de evenementenhal nu "serieus" op welke manier "vraag en aanbod met elkaar kunnen worden gematcht", legt Damman uit. "Een groep collega's is aan het kijken bij welke banen het zou kunnen. Ook wordt gekeken of zoiets voor parttime banen mag, anders moet vooral worden gekeken naar de fulltime banen."

Bij Rotterdam Ahoy is het werven van Oekraïners "nog niet aan de orde", vertelt directeur Jolanda Jansen. "Het is ook nog heel erg recent allemaal." Ze kan zich voorstellen dat gevluchte Oekraïners eerst andere zaken aan hun hoofd hebben. "Het is natuurlijk een traumatiserende ervaring. De eerste prioriteit is denk ik om te landen. Maar als mensen een baan zoeken en mensen willen in onze sector aan de slag, dan zijn mensen welkom." De evenementenlocatie staat er in de toekomst dan ook "zeker voor open". "Ik zie geen enkele reden om daar niet naar te gaan kijken. Dat zal ongetwijfeld komende tijd gaan komen."

Iedereen is welkom

Poppodium 013 in Tilburg werft personeel altijd onder het motto "alles goed", zegt een woordvoerder. "We richten ons niet specifiek op het werven van Oekraïners, iedereen is welkom." Daarom worden vacatures ook altijd in het Nederlands en Engels aangeboden, legt de zegsman uit. Ook kijkt het poppodium momenteel samen met andere Tilburgse instellingen "of we gevluchte creatieven, zoals kunstenaars, zowel onderdak als een podium kunnen bieden in Tilburg".

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), lijkt het "geen gek idee" om Oekraïners te werven voor functies binnen de branche. "Er zijn veel vacatures, van horecapersoneel tot ingewikkelde producties. Oekraïne kende ook een muziekindustrie, dus een deel van die mensen zal, hoe treurig ook, op de vlucht zijn." Deze mensen zijn "van harte welkom", meent Schans. Hij weet niet of aangesloten poppodia en festivals bezig zijn met het aanbieden van werk aan Oekraïners. "We hebben hier geen vragen of opmerkingen over gehad."

Door: ANP