Poppodia willen evenementensector op 11 maart "100 procent open"

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) wil dat de evenementensector op 11 maart "gewoon open kan op 100 procent", laat directeur Berend Schans desgevraagd aan het ANP weten. Eind deze maand kunnen mogelijk al festivals en ongeplaceerde evenementen plaatsvinden voor mensen die negatief getest zijn. Begin maart wordt mogelijk nog verder versoepeld.

"Alles wat niet een 100 procent opening betekent, is voor ons een teleurstelling", stelt Schans. Zo ziet hij het verplicht testen voor toegang eigenlijk niet zitten. "Alleen als het echt niet anders kan, dan kan het als tijdelijke oplossing." Het leidt volgens hem tot enorme vraaguitval. "Mensen gaan dat niet doen voor een avond uit."

Op woensdagochtend bracht de Alliantie van Evenementenbouwers, waar de VNPF onderdeel van uitmaakt, het bericht naar buiten dat de sector op 11 maart helemaal open wil gaan. Tot nu toe zijn volgens Schans nog "geen toezeggingen gedaan" door het kabinet. "Het is niet voor niets dat zoveel actie wordt gevoerd." Volgens hem is ook Unmute Us aan het kijken naar mogelijke acties, "afhankelijk van hoe het zich ontwikkelt".

Mooi geweest

Volgens Schans is het "mooi geweest". "Mensen snakken ernaar. Er zijn veel jongere mensen die het niet makkelijk hebben nu." Daarnaast is de evenementensector volgens Schans "nog nooit de bron van besmetting geweest, hoewel dat weleens zo in de media is gekomen." Hij benadrukt dat de maatregelen bedoeld waren om "de druk op de gezondheidszorg te verminderen", en er is volgens hem "wel stevige druk, maar veel minder dan het was".

Tot slot spelen volgens hem "de snoeiharde economische redenen" mee. "Je wil niet afhankelijk zijn van steun, maar je eigen geld verdienen". De VNPF merkt dat steeds meer partijen stellen dat ze "pas weer open gaan als het echt mag". "Dat heeft ook te maken met wat je kan, of het rendabel is. Je moet de mogelijkheid hebben om iets te kunnen doen onder de maatregelen."

Schans stelt dat de VNPF niet "een onveilige maatschappij" wil. "Maar als blijkt dat het weer onveilig wordt, dan weten we hoe we weer moeten stoppen. Maar laat ons weer open gaan."

Door: ANP