Eerste circulaire stokerij Bad Batch start in Utrecht

Door Nationale Horecagids
4 min
Deze week werd de eerste circulaire distilleerderij Bad Batch in De Meern in Utrecht geopend. Hier wordt de nadruk gelegd op het destilleren van grondstoffen die anders weggegooid of verspild zouden worden. Dit wordt ook wel ‘Re-spirit’ genoemd. Ook wil de stokerij een broedplaats worden voor lokale stokers, meldt de CaféKrant.

Met de nieuwe destillaten wil Bad Batch een nieuwe ervaring is smaak en smaakbeleving creëren voor haar klanten, vaak lokale slijterijen en restaurants. Leidsche Rijner Ivo Cerfontaine is de oprichter van de distilleerderij. Hiermee brengt hij zijn jarenlange passie voor culinair eten en drinken in de praktijk. Cerfontaine heeft ook ervaring als kok op sterrenniveau.

Batches

De eerste re-spirit batch van Bad Batch is een blend van verschillende soorten Utrechts speciaalbier, waaronder lentebock. Er worden roze peperkorrels en limoenschillen toegevoegd tijdens het destilleren. Daardoor krijgt de drank een fris-fruitige en pittige afdronk.

De tweede batch is gemaakt van suikerbieten van Banda & Yukon rassen. Die groeien in de omgeving van Maartensdijk. Bij de destillatie is nadruk gelegd op de aardse en zoete smaken en geuren van de suikerbiet. 

Circulair destilleren

Duurzaamheid en circulaire producten zijn steeds belangrijker aan het worden in de maatschappij. Ivo Cerfontaine: “Bad Batch staat voor bijzondere gedistilleerde dranken van hoge kwaliteit in een gelimiteerde oplage én voor het circulaire en lokale gedachtegoed. Vandaar onze benaming ‘re-spirit’ voor gedistilleerd van restgrondstoffen. We maken iedere Bad Batch in een beperkte oplage met een eigen verrassend smaakprofiel en een uniek batch- en bottle-nummer. Daarmee wordt elke fles persoonlijk en exclusief.”

Cerfontaine stelt dat de distilleerderij ook open is voor belangstellende die met eigen dranken willen experimenteren. “Zo wil ik een lokale distilleer community opzetten voor het hergebruik van waardevolle grondstoffen.” Hij hoopt dat hij stokers kan enthousiasmeren om niet te imiteren wat anderen doen, ‘maar om zelf bijzondere dranken te ontwikkelen’.