Cateringsector gaat voedselverspilling aanpakken

Door Nationale Horecagids
3 min
Hoeveel eten wordt er precies in Nederlandse bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en schoolkantine verspild? Die vraag willen elf Nederlandse cateraars gaan beantwoorden via hun nieuwe project ‘Verspillingsvrije Catering’. De aangesloten partijen, elf cateraars en twee brancheverenigingen, kwamen op 9 mei samen om samen online het project af te trappen. Dat meldt Samen Tegen Voedselverspilling.

Binnen het project gaat het in kaart brengen van voedselverspilling in de catering centraal staan. In samenwerking met Samen Tegen Voedselverspilling en de Wageningen Universiteit gaan de ondernemingen in kaart brengen hoeveel voedsel er precies wordt verspild, waar deze stroom vandaan komt en waarom de verspilling ontstaat. De cateraars willen zo werken naar een actieplan om als collectief voedselverspilling tegen te gaan.

Veneca-project legt basis voor zelfmonitoring

Veneca vertegenwoordigt negen Nederlandse cateringbedrijven die samen een groot aandeel van de markt representeren. De Veneca-leden hebben in een eerder traject gewerkt aan monitoring en meettemplates waardoor de uitrol van dit nieuwe project een vliegende start kan maken. De uitbreiding van het aantal partijen dat deelneemt aan het initiatief vergroot de impact en slagkracht van collectieve interventies. Ook kunnen bedrijven onderling ontzettend veel van elkaar leren. Zo werken sommige cateraars al langer aan slimme manier om voedselverspilling tegen te gaan. bij de online kick-off van het project waren bijna alle Veneca-leden aanwezig: Albron, Appel, Hutten, ISS Catering Services, Sodexo en Vitam. Daarnaast sloten CIRFOOD, Food&I, Huuskes, Vermaat en branchevereniging VOCC aan.