Catering Barendrechts asielzoekerscentrum kost dagelijks 52 euro per persoon

Door Nationale Horecagids
3 min
Op verzoek van de overheid (COA) heeft het college Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad gevraagd of de bestaande noodopvang voor asielzoekers aan Zuider Carnisserweg een jaar kan worden verlengd. Bij deze raadstukken zit ook een evaluatie van de noodopvang tot op dit moment. Daarin valt op dat de kosten jaarlijks 60.000 euro bedragen voor elke opvangplek. Dat komt neer op begroting van drie miljoen euro voor vijftig personen in de noodopvanglocatie. Dat meldt het Barendrechts Dagblad.

De lokale cateraar heeft de tijd van zijn leven. Er wordt namelijk 52 euro per persoon betaald voor eten en drinken. Dat is per dag. De cateraar moet voor dit geld drie keer per dag een buffet voor vijftig hoofden neerzetten en verdient daar een aardig bedrag mee. Een rekensom van Barendrechts Dagblad leert dat de cateraar hiervoor 18.200 euro per week vangt. Maar zijn klanten krijgen daarvoor in ieder geval de keuze uit verse producten. Toch komen hiermee de totale kosten voor het eten en drinken van de asielzoekers op een miljoen euro per jaar uit. Volgens NIBUD kost een dag eten in Nederland gemiddeld acht euro per persoon.

EVB-raadslid Jonathan Vrijman is verbaasd over deze bedragen. Hij vindt de bedragen aan de hoge kant. “Terwijl veel mensen iedere euro moeten omdraaien vanwege dure boodschappen en hoge energielasten, wordt hier 52 euro per persoon per dag aan eten berekend. Hoe is dat mogelijk?”

Vrijman heet hierover vragen gesteld. Hij vindt dat er moet worden gekeken of de kosten naar beneden kunnen en of de bewoners niet zelf kunnen koken en schoonmaken. Daarnaast vraagt hij wat het verschil is tussen de kosten voor deze locatie en andere opvanglocaties in de regio.