Darkstores niet meer welkom in Amsterdamse woonwijken

Door Nationale Horecagids
4 min
De gemeente Amsterdam verwelkomt niet langer flitsbezorgers in de stad of woonwijken. Het is voor de darkstores van waaruit flitsbezorgers opereren nu alleen nog toegestaan om zich te vestigen op bedrijventerreinen buiten de stad. Daardoor moeten zo’n tien vestigingen in de stad verhuizen of sluiten. Dat meldt RTL Nieuws

Vorige week besloot de gemeente dat darkstores niet langer gewenst zijn in woonwijken van de hoofdstad. Het bestemmingsplan wordt gewijzigd waardoor flitsbezorgers zoals Flink, Getir en Gorillas moeten verhuizen.

Overlast door bevoorrading

Wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) geeft aan dat het besluit van de gemeente ervoor zorgt dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. Het was vorig jaar al aangekondigd dat de gemeente maatregelen wilde treffen tegen darkstores. Zo zou er te veel overlast worden veroorzaakt door de bevoorrading van de darkstores en het ophalen van boodschappen door koeriers.

Dat betekent dat meerdere darkstores eerder moeten verhuizen of sluiten. Een aantal flitsbezorgers was het daar niet mee eens en stapten naar de rechter. Dat was zonder resultaat: de gemeente won tot nu toe elke rechtszaak.

Te veel impact

Flitsbezorgers zijn niet blij met het nieuws. Een woordvoerder van Getir stelde dat er een grote behoefte is aan flitsbezorging in Amsterdam. Zij noemen het ‘discriminatie’ dat andere bezorgdiensten zich wel in de binnenstad mogen vestigen maar flitsbezorgers niet.

Flink en Getir beloofden eerder al dat zij de openbare orde ‘meer aandacht’ zouden geven, net zoals het verder aanschroeven van de gedragsregels voor de bezorgers. Toch vindt de gemeente dat de flitsbezorgers te veel impact hebben op het woon- en leefklimaat in de woonwijken en verbant ze nu dus naar de industriegebieden.