Eerste haringvaatje levert 95 duizend euro op

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

SCHEVENINGEN (Novum) - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is woensdag voor een recordbedrag geveild op de visafslag in Scheveningen. Uitzendbureau Start People kocht de haringen voor 95 duizend euro. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlands Visbureau.

De veiling is het officiƫle startsein voor het haringseizoen. Sinds woensdagochtend ligt de Hollandse Nieuwe in alle viswinkels- en -kraampjes in Nederland.

Het vaatje bracht nog nooit zo veel op. Vorig jaar telde Scheveninger Best, het merk voor verse vis, bijna 68 duizend euro neer voor het eerste tonnetje haring. De veilingopbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel, dit jaar het Jeugdsportfonds. Van elke 250 euro kan een kind van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen toch lid worden van een sportvereniging.

Volgens het Nederlands Visbureau is de Hollandse Nieuwe vet, lekker mals en heerlijk van smaak. De Hollandse Nieuwe is overigens al lang niet zo Hollands meer. De vissen worden gevangen in de Noordzee bij Noorwegen en Denemarken. De bereidingswijze is nog wel typisch Nederlands.

Een haring mag pas Hollandse Nieuwe worden genoemd als die minimaal zestien procent vet bevat, tussen half mei en eind juni is gevangen en gekaakt is.

Demissionair minister van Financiƫn Jan Kees de Jager hijst zaterdag de Scheveningse vlag. Daarmee trapt hij Vlaggetjesdag af, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.