Bakkers bereiden acties voor

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Werknemers in bakkerijen bereiden zich voor op werkonderbrekingen vanaf 1 mei als de werkgevers voor die tijd geen beter loonbod doen.

Het overleg over een nieuwe cao voor de bakkerijen liep vorige week vast. "De werkgevers krijgen binnenkort een brief waarin staat dat er per 1 mei werkonderbrekingen en daarna stakingen komen, als ze niet met een beter loonbod komen", zegt bestuurder Frans Szablewski van FNV Bondgenoten, die op dit moment niet meer in gesprek is met de werkgevers. "De bal ligt bij hen. Wij hebben genoeg concessies gedaan."

Als de werkgevers niet toegeven, volgen werkonderbrekingen van enkele uren in de bakkerijen. Dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor de levering van brood aan de supermarkten.

Szablewski eist een loonsverhoging van 1,75 procent dit jaar, beduidend minder dan de inflatie van 2,6 procent. De werkgevers willen niet verder gaan dan 1,25 procent.

Informeren
Deze maand gaat de vakbondsbestuurder bakkerijen in het land af om werknemers te informeren over de komende acties. Szablewski twijfelt niet aan de actiebereidheid van de bakkers. "Die is nog nooit zo groot geweest."