Kumasi maakt frisdrank van cacao-afval

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Documentairemaker Lars Gierveld reisde naar Ghana om een documentaire te maken over de misstanden in de cacao-industrie. Daar krijgen boeren vaak een oneerlijke prijs voor hun cacaobonen, wat ervoor zorgt dat zij veel moeite ervaren met rondkomen. Het is ook niet gek dat armoede, kinderarbeid en ontbossing grote regionale problemen zijn. Gierveld zag mogelijkheden om deze boeren een duwtje in de rug te geven, meldt Out of Home Shops.

Tijdens het verzamelen van de cacaobonen wordt het vruchtensap van de cacaovrucht weggegooid. Miljoenen liters van het cacaosap stromen hierdoor terug de bodem in. Gierveld ging op zoek naar een manier om daar iets mee te doen en mogelijk het inkomen van de boeren te verhogen. Zo kwam hij op het idee van Kumasi Drinks, vernoemd naar de hoofdstad van de Ghanese Ashanti-regio.

Ambities

Gierveld heeft als doel om zo veel mogelijk mensen het fruitsap te laten drinken. “Het moet zoveel gedronken worden dat duizenden boeren kunnen meedoen en extra inkomen verdienen.” Hij stelt dat het tweerichtingsverkeer is: de boeren hebben extra inkomsten en de consumenten hebben een lekker en verrassend vruchtendrankje.

Over Kumasi Drinks

Kumasi werkt op dit moment samen met 250 Ghanese en Ivoriaanse boeren. Volgens een schatting wordt hierdoor ongeveer een miljoen liter aan fruitsap bespaard. En het levert de boeren een inkomstenbron van 20 tot 30 procent extra op per kilo bonen.

In Nederland is Kumasi verkrijgbaar bij verschillende horecalocaties en in de specialtyschappen van Hema en Albert Heijn.

Door: Nationale Horecagids