Verenigingen van cateraars willen belangenplatform realiseren voor werkgevers

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De verenigingen ONCE, Veneca en VOCC hebben een nieuwe samenwerking aangekondigd. Het doel: op 1 januari 2024 een belangenplatform realiseren voor werkgevers in de hospitalitybranche waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken veelal op (andermans) locatie. In 2023 zal de samenwerking in de vorm van een federatie worden uitgewerkt. Dit melden ONCE, Veneca en VOCC in een gezamenlijk persbericht. 

In de federatie worden de krachten van de verenigingen gebundeld voor goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid van de mensen werkzaam in de branche, gezonder en duurzamer eten en drinken en het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening.

Om dit te bereiken richt de nieuwe samenwerking zich op het realiseren van een moderne cao, voortbouwend op de huidige horeca- en contractcatering cao’s. Een hospitality cao die past bij nieuwe marktontwikkelingen van eten en drinken, waarin hetzelfde werk voor hetzelfde loon als uitgangspunt dient. Een cao met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en een goede beloning, waaronder een breed opleidingsaanbod, duurzaam, gezond en flexibel werken.

Gezonder, duurzamer en betaalbaarder aanbod

Daarnaast staat het samenwerkingsverband voor een gezonder, duurzamer en betaalbaarder aanbod aan eten en drinken en zal de op te richten federatie circulariteit bevorderen, en afval en voedselverspilling verminderen. Door gezamenlijk hierover zichtbaar en transparant te zijn en samenwerkingen aan te gaan met andere partijen moet dit leiden tot slimme en doeltreffende oplossingen die door de hele hospitality branche gedragen gaan worden.

De drie organisaties willen bij het vormgeven van de federatie in goede samenwerking ook Koninklijke Horeca Nederland betrekken, omdat deze onderwerpen iedereen aangaat.

Sterk netwerk

In de op te richten federatie bundelen ONCE, Veneca en VOCC de krachten om in een sterk en groot netwerk de belangen voor werknemers en werkgevers te behartigen. Voor evenwichtige, moderne en marktconforme afspraken in cao’s kan goed worden samengewerkt met de vakbonden.

Door: Nationale Horecagids