Miljardenverlies bij Just Eat Takeaway door overnames

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
De overname van onder andere Grubhub en de fusie van Thuisbezorgd met Just Eat kosten moederbedrijf Just Eat Takeaway 5,7 miljard euro. Daarentegen is de operationele winst wel gestegen naar 19 miljoen euro. JET laat dit getal naar voren komen om aan te geven dat er geen reden tot zorgen zijn. Dat meldt Out of Home Shops.

De jaarcijfers laten zien dat het bedrijf voornamelijk zijn omzet haalt uit Noord-Europa. Het was de enige regio die in 2021 bedrijfswinst boekte. Ook in het jaar daarop steekt de Noord-Europese regio boven de andere regio's uit. JET draaide voornamelijk verlies in Zuid-Europa. Daar hebben zij de verliezen wel al met meer dan 100 miljoen euro teruggedrongen.

Het aantal orders bleef achter in 2021. Het aantal actieve gebruikers daalde daarbij ook met 10 procent. Toch boekte het bedrijf de afgelopen periode een grotere operationele winst. Deze is te danken aan de inflatie en de stijgende kosten voor maaltijden. Daar profiteert ook Just Eat Takeaway van: restaurants betalen hogere commissie aan het bedrijf.

JET verwacht dat de operationele winst van dit jaar zal toenemen tot 225 miljoen euro.

Door: Nationale Horecagids