Dit Nijmeegse bedrijf levert wijn aan de koning

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Wijnhandel De Bruijn in Nijmegen levert al meer dan 250 jaar wijn aan de horeca en aan particulieren. Ze hebben daarentegen een speciale klant. Als hofleverancier leveren zij namelijk ook wijn aan ons koningshuis. Dit meldt Omroep Gelderland.

Eric de Bruijn is de eigenaar van het bedrijf. Hij is enorm trots dat hij zichzelf hofleverancier mag noemen. De ondernemer geeft aan dat zij al zestig jaar adviseren over de voorraad in de kelders van Noordeinde. Hij mag niet vertellen wat de smaak van de koning is. Daarentegen kan hij wel verklappen dat de wijnhandel hem biologische wijnen levert.

Begin in 1772

Het bedrijf bestaat al een tijd, iets meer dan 250 jaar. Destijds importeerde Stephan Petrus de Bruijn de wijn vanuit Frankrijk. Er waren toen nog geen motoren, dus vertrok Stephan op zijn trekschuit om de wijn in vaten mee terug naar Nederland te nemen. Toentertijd was zijn handel in Brabant gevestigd, waar hij de wijn in eigen huis bottelde.

Na 100 jaar verhuisde het bedrijf naar Nijmegen, waar het nu nog steeds is gevestigd. Vanaf 1924 vindt het haar definitieve plek aan de Bijleveldsingel. De statige villa waarin de winkel is gevestigd staat er nog steeds. Deze is door Arnold de Bruijn laten bouwen. Op een gegeven moment is De Bruijn gestopt met het zelf bottelen van de wijn. Sinds 1995 wordt die niet meer gedaan. Ondertussen is de zevende generatie aan het roer met in totaal 16 werknemers.

Mini-museum

Eric vertelt over het pand in Nijmegen dat er vroeger onder het huis een kelder met fusten stond. Daar rijpte de wijnen zodat die later gebotteld konden worden. Nu is het Eric zijn mini-museumpje. De wijnen die De Bruijn verkoopt komen allemaal uit Europa, op een Californische wijn na. Deze keuze heeft met duurzaamheid te maken: jaarlijks verkoopt het bedrijf ongeveer een half miljoen flessen wijn.

Drempels

Het bedrijf heeft in zijn 250-jarige bestaan een hoop te verduren gekregen. De oorlog in Oekraïne op dit moment zorgt ervoor dat de prijzen van de wijnflessen hoger zijn. Eric verklaart dit door aan te geven dat Oekraïne veel wijnflessen produceert. Daarom zijn die nu flink duurder geworden.

Daarentegen hebben sommige dieptepunten ook hoogtepunten met zich meegebracht. De coronapandemie was voor De Bruijn geen slechte periode. “We hebben het erg goed gehad in de coronajaren”, vertelt Eric. “Veel mensen gingen uitgebreider eten thuis omdat zij dit niet buitenshuis konden doen. Dan koop je ook een net wat beter flesje.”

Door: Nationale Horecagids