Schouten Europe en Grassa gaan zich samen richten op vleesvervangers van graseiwit

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
De twee bedrijven vragen zich af wat de mogelijkheden zijn voor het produceren van vleesopvolgers met eiwitten uit gras. Dat is de reden waarom het Brabantse Schouten Europe en Limburgse Grassa een samenwerking gaan starten. Vaak worden soja-eiwitten gebruikt voor het produceren van vleesvervangers. Graseiwit kan een geschikt alternatief zijn hiervoor. Dat is wat de twee bedrijven de komende jaren gaan onderzoeken, zo meldt Schouten op hun website.

Rieks Smook, de directeur van Grassa in Afferden, denkt dat graseiwit een grote potentie heeft: “Gras brengt 2,5x meer eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid is ook veel groter.” Beide bedrijven zijn het eens dat het een goed alternatief kan zijn. Die geven aan dat graseiwit van hoogwaardige kwaliteit is, lokaal kan worden verbouwd en een schaalbaar product is. Een ander bijkomend voordeel dat zij noemen is dat de CO2-voetafdruk een stuk lager kan liggen dan die van andere eiwitbronnen.

Vermindering stikstofuitstoot

“Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. De overige zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, zegt Smook.

Naast een hogere opbrengst van eiwitten op dezelfde grond, wordt ook het stikstofprobleem aangepakt bij de bron. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras stoten koeien minder stikstof uit.

Eiwittransitie

De term eiwittransitie slaat op de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten. “Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan de eiwittransitie”, zegt Henk Schouten van Schouten Europe.

Hij vervolgt: “Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant. Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in ons aanbod. Daarom is het partnership met Grassa een mooie stap voor het bedrijf. Wij gaan de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van deze eiwitbron onderzoeken.”

Smook is ook erg te spreken over de samenwerking met Schouten Europe. Hij geeft aan dat zij al partnerships hebben binnen de diervoedselsector en dat zij ‘heel blij’ zijn dat ze Schouten als exclusieve partner hebben gevonden voor de toepassing van eiwitten uit gras voor humane voeding.

Novel food

Wanneer nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten worden geïntroduceerd, worden die eerst op veiligheid gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit, de EFSA. De producten komen pas op de markt zodra de EFSA deze heeft goedgekeurd. Graseiwit valt ook in deze categorie. De twee bedrijven verwachten dat zij groen licht krijgen voor hun onderzoek naar de toepassing hiervan in humane voeding. Daarom zijn beide al druk bezig met het voorbereiden van en investeren in onderzoek en productontwikkeling.

Door: Nationale Horecagids