Noordwijkse restaurants zetten duurzaam op de kaart

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
In Noordwijk gaan negen restaurants een samenwerking aan om lokale producten en duurzaamheid onder de aandacht te brengen. De chefs uit Noordwijk laten zich inspireren door duurzame seizoensgebonden producten uit de streek. Op de menukaarten wordt boven de gerechten die met deze producten zijn gemaakt een stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’ geplakt. Dit meldt de Restaurant Krant.

De Proeftuin Noordwijk is een initiatief van Noordwijk Marketing, de provincie Zuid-Holland en de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk. Deelnemers zijn de Beachclub O, De Baak Seaside, Grand Hotel ter Duin, Nomade Beach House, Van der Valk Palace Hotel, Restaurant Latour, Restaurant Onder de Linde, Villa de Duinen en Zorghotel De Kim. Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het startsignaal voor de Proeftuin Noordwijk.

Proeftuin Noordwijk is voortgekomen uit een samenwerking van de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Dit is een samenwerking tussen chefs, boeren, artsen en ketenpartners die een duurzame keuken willen bewerkstelligen in heel Nederland. Hiermee willen zij de agrarische sector toekomstbestendig maken. Daarbij is het duidelijk dat iedereen in de keten inzet moet vertonen.

Stempel

Om de chefs in de goede richting te sturen zijn in samenwerking met de Dutch Cuisine duurzame uitgangspunten ontwikkeld. Die chefs geven met hun gerechten een toekomstperspectief op een nieuw voedselsysteem. Deelnemende restaurants krijgen een sticker van De Tuin van Holland om te laten zien dat zij aangesloten zijn.

De voorzitter van de Koninklijk Horeca Noordwijk, Stephan Stokkermans, geeft aan dat hij enorm trots is op het ondernemerschap en de creativiteit van de ondernemers. “Want zo hebben we ervoor gezorgd dat Noordwijk voorop loopt in De Tuin van Holland en dat de Proeftuin Noordwijk concreet van start gaat.”

Duurzaam verdienmodel

De landbouw van de toekomst is duurzame landbouw. Daarbij is een duurzaam verdienmodel essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ ondersteunt horecaondernemers en producenten van duurzame producten om in contact te komen. Veel ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op lokalen producten. In Proeftuin Noordwijk wordt het aanbod van duurzaam geteelde producten en ingrediënten gefaciliteerd door horecagroothandels Rungis en Horesca Horescavo.

Door: Nationale Horecagids