Geen mogelijkheid voor Zaanse kerken om alcohol te schenken op korte termijn

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Veel kerken halen profijt uit het verhuren van zalen aan de horeca voor niet-religieuze doeleinden. Maar het is niet makkelijk om vanuit een kerk de mogelijkheid te bieden om alcoholische dranken te schenken. Dat geeft het college van B&W in Zaanstad aan, na vragen van de ChristenUnie, PvdA en het CDA. Dit meldt Zaanstad Nieuws.

Vaak zijn er veel kosten verbonden aan het onderhouden van kerken. Daarom is het voor kerken vaak voordelig om hun gebouw uit te besteden aan de horeca. Echter zitten er voorwaarden aan verbonden. Er moet ten aller tijde voldaan worden aan de wet- en regelgeving omtrent alcohol en horeca, zoals de Alcoholwet en de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit betekent dat er een vergunning moet worden afgegeven voor horeca-uitbating en moet er een vergunning zijn om alcohol te mogen schenken. Dat kan alleen als er een bestemmingsplan of beheersverordening is die daar ruimte voor geeft.

College kampt met personeelstekort

Dat de kerken met zorgen over hun financiƫn zitten, begrijpt het college van Zaanstad. Helaas kampt zij zelf ook met een probleem: er is een tekort aan ambtenaren waardoor de gemeente onvoldoende capaciteit heeft om bezig te gaan met het uitwerken en verankeren van non-profit en ondergeschikte horeca in de Horecavisie. Het college geeft aan dat het veel tijd kost om dit traject zorgvuldig door te lopen. Wel willen ze graag in nauw contact blijven met de kerken rondom hun financiƫle situatie.

Door: Nationale Horecagids