Verhuizing Brand-pils “lijkt op een bezuiniging”

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Bierbrouwers Alfa Bier en Gulpener Bier begrijpen niet waarom Brand Bier zijn bier niet meer gaat brouwen in hun huidige brouwerij in Wijlre. “Het lijkt op een bezuiniging”, zegt Jan-Paul Rutten, directeur van bierbrouwerij Gulpener. Dit meldt 1Limburg.

Afgelopen maandag gaf het moederbedrijf van Brand, Heineken, aan dat het de locatie van de brouwerij in Wijlre niet meer vindt passen bij de groei van de Brand. Daarnaast zouden er te veel investeringen gedaan moeten worden om het doel CO2-neutraal te brouwen hier te realiseren. Daarom gaat de pils vanaf volgend jaar gebrouwen worden in de Heineken-brouwerij in Zoeterwolde en Den Bosch.

Vraagtekens bij argumentatie

Rutten zet vraagtekens bij de argumenten van Heineken. “Is dit echt de reden waarom de brouwerij moet verhuizen? Ik denk met name dat de efficiëntie en winstmaximalisatie daar onderdeel van zijn. Ik kan niet helemaal in de papieren van Heineken kijken, maar het lijkt op een bezuiniging”.

Regio in evenwicht

Harry Meens van Alfa Bier betreurt het dat steeds meer kleine bedrijven verdwijnen uit de regio. “We moeten globalisering tegengaan. We willen ook niet dat alle bakkers uit Limburg weggaan en er alleen nog maar een grote bakkerij in Nederland ontstaat. Het gebeurt nu langzaam”, doelt hij op de bierbrouwerijen.

Ook de Gulpener-directeur is het met deze woorden eens. “Deze regio is zo mooi in evenwicht, juist door de bedrijven die hier zitten. Met het vertrek van de Brand-brouwerij wordt hier een stuk uit weggescheurd. Dat vind ik onnodig. Je neemt niet de verantwoordelijkheid die je als bedrijf moet nemen”.

Door: Nationale Horecagids