Vanaf volgend jaar betaal je meer dan 10 procent extra voor bier

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Bier gaat volgend jaar flink duurder worden. Heineken heeft gisteren laten weten aan horecaeigenaren dat de prijs met gemiddeld 10,7 procent zal gaan stijgen. In augustus is al eerder een verhoging van de prijzen van 5,8 procent doorgevoerd. Deze ruime 10 procent gaat daar bovenop komen. “We leven in ongewone tijden”, zegt Heineken. Dit meldt het AD. 

Terwijl de horecaondernemers momenteel al met veel problematiek kampen, krijgen ze gisteren bericht dat ook de prijzen voor bier omhoog gaan. Die reageren daarom ook verontwaardigd, zoals Frans van Bremen, eigenaar van restaurant Facet in Rotterdam: “We zitten in een vicieuze cirkel”, zegt hij op een boze manier tegen het AD. “Je komt er niet meer uit”.

Doorberekening van Heineken

Niet alleen de horecaeigenaren zitten met de problemen die komen kijken bij de duurdere energierekening en de hogere prijzen voor grondstoffen. “Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar kunnen niet ontkomen aan het doorberekenen van de prijsstijgingen naar onze klanten. Het is fors, maar de stijgingen zijn gigantisch”, aldus een woordvoerder van de bierbrouwerij.

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft nog geen officiële reactie gegeven, maar zegt wel al ‘not amused’ te zijn. Dit zegt voorman van het KHN, Rober Willemsen.

Tweede prijsstijging in vijf maanden

Het is de tweede keer dat Heineken de prijzen voor bier verhoogd. Bier en cider zijn sinds het begin dit jaar met meer dan 16 procent in prijs gestegen. De keuze om dit door te berekenen naar gasten is aan de horeca zelf. Vaak is het echter niet mogelijk om deze klap zelf op te vangen en zijn horecaondernemingen gedwongen om alsnog zelf ook de prijs voor deze dranken te verhogen.

De verhoging zal naar alle waarschijnlijkheid niet bij Heineken en zijn dochterbedrijven blijven. Er gaan geruchten rond dat ook andere brouwerijen van plan zijn om hun prijzen te verhogen. Hierover zijn echter nog geen officiële aankondigingen geweest.

Door: Nationale Horecagids