Visprijzen rijzen de pan uit: het wordt steeds moeilijker om een visje te eten

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Het wordt steeds prijziger en moeilijker om vis te kopen. De Nederlandse kottervisserij heeft het namelijk moeilijk nu de brandstofkosten maar blijven stijgen. Dit meldt De Telegraaf.

Maar liefst zestig procent van de kottervloot ligt aan de kade, aldus de Nederlandse Vissersbond. Derk Jan Berends, secretaris bij de bond, geeft aan dat het meerdere oorzaken heeft.

Oorzaken

Allereerst is het gebied waarin gevist kan worden, gekrompen. Dit komt door de Brexit, maar ook door de windparken op zee. Daarnaast is de pulsvisserij sinds twee jaar verboden in Nederland. Deze vorm van visserij was voor de vissers het meest gunstig, omdat er op die manier brandstof bespaard kon worden. Tot slot zijn de brandstofprijzen ‘geëxplodeerd’ door de invasie van Rusland in Oekraïne.

Dief van eigen portemonnee

De prijs voor diesel steeg van 55 cent per liter naar 110 cent per liter. Een verdubbeling dus. Voor veel vissers was dat de druppel die de emmer deed overlopen, aldus Berends. Als vissers wel zouden uitvaren, zijn zij een dief van hun eigen portemonnee.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer