Voedingsindustrie krijgt het waarschijnlijk dit jaar nog zwaar te verduren

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De verwachting is dat de voedingsindustrie het dit jaar nog zwaar te verduren krijgt. Door de extreem hoge prijzen voor grondstoffen en energie, het dalende consumentenvertrouwen en de oplopende rente is er zwaar weer voorspeld voor de sector. Dit meldt de Levensmiddelenkrant.

Er zijn ook andere problemen die bedrijven in de voedingsindustrie ervaren. Zo hebben velen nog coronaschulden en is er sprake van een tekort aan gas, waardoor de economie ook hard wordt geraakt.

Belasting terugbetalen

Vanaf 1 oktober moeten bedrijven die uitstel van de belastingdienst hebben gehad hun uitgestelde belastingen terugbetalen. De verwachting is volgens ABN Amro dat er een stijging in het totale aantal faillissementen komt. Door de overheidssteun was het aantal faillissementen juist gedaald tijdens de coronajaren.

Nadia Menkveld, sectoreconoom agrifood, verwacht vooralsnog niet dat er extreem veel bedrijven failliet gaan. Veel voedselproducten konden immers ook tijdens de coronacrisis blijven leveren, ondanks dat de horeca gesloten was. Daarnaast zijn de meeste bedrijven minder afhankelijk van externe financiering, omdat het veelal familiebedrijven zijn.

Daling koopkracht

Door de daling van de koopkracht is de verwachting dat consumenten andere keuzes zullen maken. Menkveld denkt dat zij minder vaak de horeca gaan bezoeken en in de supermarkt nog meer op de prijs gaan letten.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer