Steeds meer beginnende zzp'ers in de horeca: wie zijn zij en waarom doen ze het?

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Er zijn steeds meer starters in de horeca vergeleken met vorig jaar. De afgelopen maand tikte Nederland op dit gebied de 46 procent aan. Vooral het aantal bedrijven dat catering verzorgt voor evenementen is toegenomen. Wie zijn deze ondernemers? Dit meldt RTV Drenthe.

De toename van het aantal startende horecaondernemers is ook merkbaar in de provincie Drenthe. Daar zijn 19 procent meer starters dan het afgelopen jaar.

Jelle Mooij

Sinds januari werkt Jelle Mooij uit Ruinen als zzp’er in de horeca. Hij is al kok, souschef en adviseur in de branche werkzaam. De keuze om als zzp’er te werken, maakte Mooij nadat hij een burn-out had gehad. Met een eigen onderneming heeft hij zelf de regie over de uren die hij werkt en waar hij werkt. Natuurlijk zijn er nog altijd afspraken die gemaakt zijn met de opdrachtgever, maar als zzp’er doe je het voor jezelf. En voor jouw eigen naamsopbouw, aldus Mooij.

Jeroen Vink

Ook Jeroen Vink uit Schoonoord is het afgelopen jaar begonnen als zzp’er in de branche. Hiervoor werkte hij 25 jaar lang in vaste dienst in de horeca. Nu kunnen klanten hem inhuren als chef-kok thuis. Daarnaast springt Vink ook een aantal dagen bij in een restaurant.

Vink maakte de keuze om als zzp’er te beginnen, zodat hij iets kan opbouwen. In de afgelopen 25 jaar heeft hij voor veel verschillende werkgevers gewerkt, waaronder veel hotels en restaurants. Nu kan hij op diverse locaties aan de slag om bij mensen thuis te koken.

Met name de vrijheid ervaart Vink als een groot voordeel. Als zzp’er kan hij nu zelf bepalen wat hij kookt en op welke manier. Zijn eigen ideeën kan hij meteen gebruiken.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer