Alle Nederlanders merken het op: eten en drinken is een stuk duurder geworden

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Iedereen merkt het: eten en drinken wordt duurder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de prijzen van etenswaren in decennia nog niet zó hard als op dit moment. Vooral vlees, vis en zuivel is een stuk duurder dan het een jaar geleden nog was. Dit meldt De Ondernemer.

De afgelopen maand was voeding ruim elf procent duurder. Dit is hoger dan de algehele inflatie was. Die kwam uit op 8,6 procent.

Vlees, vis en zuivel

Vleesliefhebbers moesten vooral meer betalen. Volgens het statistiekbureau kost een stukje vlees tegenwoordig 16 procent meer dan vorig jaar. Bij vis is dit 10 procent en bij zuivel 14 procent.

Uitzonderlijk

Het komt niet vaak voor dat de prijzen van voedsel zo sterk oplopen. De laatste keer was in 1976. Op dat moment was voedsel 10 procent duurder over een heel jaar gemiddeld. In 2001 gingen de prijzen overigens ook omhoog, maar niet zo sterk als afgelopen maand.

Over het algemeen is het leven een stuk duurder geworden sinds de Russische inval in Oekraïne. Dit komt met name doordat de energieprijzen ontzettend gestegen zijn en dit wordt doorgerekend in de prijzen van producten. Zo werd zonnebloemolie vrijwel meteen na de inval schaars.

Andere aspecten

Niet alleen de invasie van Rusland in Oekraïne speelt een rol bij de prijsstijgingen. Ook het aantrekken van de economie na de coronacrisis en slechte oogst door bijvoorbeeld grote droogte spelen een rol. Een woordvoerder van het CBS geeft aan dat de prijzen sinds afgelopen jaar eigenlijk al duidelijk opliepen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer