Flitsbezorger Zapp moet pand sluiten in Amsterdam

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De flitsbezorger Zapp in Amsterdam moet weg uit het pand, omdat de zogeheten darkstore in strijd is met het bestemmingsplan van de gemeente. Dit meldt NOS.

Momenteel zijn er 31 darkstores in Amsterdam van waaruit de flitsbezorgingsdiensten opereren, zoals Gorillas, Flink en Getir. Ze zitten veelal in woonwijken, waardoor bewoners veel overlast ervaren. Sommige diensten beloven 24 uur per dag binnen 10 minuten boodschappen te kunnen bezorgen. Daarnaast zorgt het niet voor vooruitgang in de wijk op esthetisch gebied, want de ramen zijn vaak afgeplakt.

Bezwaar

In eerste instantie had Zapp bezwaar aangetekend, maar de voorzieningenrechter heeft de gemeente Amsterdam gelijk gegeven. Volgens wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) is de uitspraak een grote steun. Het vonnis duidt er volgens van Doorninck op dat zij wat betreft de regulering een goede keuze hebben gemaakt en dat een bestemmingsplan leidend is.

Nieuw beleid

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan volgende maand een beleid te hebben geformuleerd waarin de voorwaarden voor darkstores staat. Zeer waarschijnlijk mogen de flitsbezorgingsdiensten in de toekomst niet meer opereren vanuit woonwijken en gemengde wijken, waarbij woningen en winkels naast elkaar gevestigd zijn.

De gemeente hoopt eind dit jaar de regelgeving op orde te hebben. Van Doornick geeft aan niet zeker te weten of de flitsbezorgers dan nog hun belofte kunnen waarmaken om binnen tien minuten boodschappen te kunnen bezorgen, maar vindt dat het hun belofte is.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer