Lees hier welke boodschappen duurder (en goedkoper) zijn geworden

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min
Alles wordt de laatste tijd duurder. Door de oorlog in Oekraïne wordt het steeds moeilijker om aan bepaalde grondstoffen te komen, waardoor de productprijzen flink stijgen. Toch gaat de prijs van producten al een langere tijd omhoog. Bekijk hieronder hoeveel de prijs van bepaalde producten is gestegen.

Ontbijt

We beginnen bij een ontbijt bestaande uit koffie met suiker en brood met margarine en kaas. Ten opzichte van vorige maand betaalt de consument 3 procent meer voor kaas, 2 procent meer voor koffie en 1 procent meer voor brood en margarine. De prijs voor suiker is ten opzichte van afgelopen maand gelijk gebleven.

Als we kijken naar het prijsverschil van dit ontbijt ten opzichte van vorig jaar, wordt het al een ander verhaal. Koffie is namelijk in een jaar tijd 15 procent duurder geworden, margarine 13 procent, suiker 12 procent, kaas 9 procent en brood 7 procent.

Lunch

Voor de lunch kijken we naar een glas houdbare melk met een quiche. Ten opzichte van de vorige maand moet voor de melk 2 procent meer worden gerekend en voor de quiche 4 procent. Kijken we naar het prijsverschil ten opzichte van een jaar geleden, dan betaalt de consument nu 8 procent meer voor de houdbare melk en 4 procent meer voor de quiche.

Tussendoortjes

Een handje gedroogd fruit of noten is ten opzichte van afgelopen maand 1 procent duurder geworden en vergeleken met vorig jaar 2 procent.

Kies je voor een schaaltje chips en een wijntje, dan ben je vergeleken met vorige maand goedkoper uit. De consument betaalt nu namelijk 1 procent minder voor chips dan de afgelopen maand en voor wijn hetzelfde. Kijken we naar de prijsverschillen ten opzichte van een jaar eerder, dan moeten we nu 8 procent meer betalen voor chips en 4 procent meer voor wijn.

Diner

Koken met olie, behalve olijfolie, is ontzettend duur geworden vergeleken met zowel de afgelopen maand als vorig jaar. Olie is namelijk nu 14 procent duurder als we het vergelijken met de vorige maand en 53 procent duurder dan een jaar eerder.

Een gerecht met vlees is over het algemeen sowieso een stuk duurder geworden. Vergeleken met vorige maand betaalt de consument 7 procent meer voor rund-, kalfs- en varkensvlees. Voor pluimveevlees 4 procent meer. Kijken we naar het prijsverschil ten opzichte van vorig jaar, dan komen we uit op een stijging van 18 procent voor rund- en kalfsvlees, 12 procent voor varkensvlees en 9 procent voor pluimveevlees.

Rijstliefhebbers betalen nu 2 procent meer ten opzichte van de afgelopen maand en 9 procent vergeleken met vorig jaar. Pastaliefhebbers zijn deze maand een stuk goedkoper uit dan vorige maand, want zij betalen nu 3 procent minder voor pasta. Vergeleken met vorig jaar is de prijs voor pasta wel met 16 procent toegenomen.

Conclusie

Hoewel veel producten een stuk duurder zijn geworden, zijn er ook bepaalde dingen die deze maand goedkoper zijn dan in april. Voor veel producten moet de consument nu een stuk meer betalen dan vorig jaar, maar er zijn ook dingen waarvoor je tegenwoordig minder betaalt dan voorheen. Ben je benieuwd over welke producten het gaat? Klik dan hier.

Tijdens het schrijven van dit artikel is er geen rekening gehouden met de koopkracht en de inflatie.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer