Per direct niet meer roken in alle cafés

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - Roken in kleine cafés zonder personeel is per direct verboden. De uitzondering op het rookverbod in deze cafés is sinds dinsdag van tafel, heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn dinsdag besloten na een uitspraak van de Hoge Raad.

De Hoge Raad bepaalde op 10 oktober dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés niet door de beugel kon. Van Rijn wilde niet meteen tot handhaving van het verbod overgaan, omdat eerst moest worden bekeken wat de consequenties van de uitspraak waren.

Een ondernemer die ondanks het verbod klanten toch laat roken riskeert tot 1 januari eerst een waarschuwing en bij herhaaldelijke vaststelling een boete van zeshonderd euro. Volgend jaar krijgt de café-eigenaar meteen een boete. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van het verbod.

Het kabinet wilde de uitzondering eigenlijk ook schrappen, maar de hiervoor benodigde wijziging van de Tabakswet moest nog door de Eerste Kamer. Dit hoeft door de uitspraak van de Hoge Raad niet meer. "Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horecaondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee de uitzondering vervalt is nieuw", aldus Van Rijn.